Ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων ενημέρωσε από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

Όπως επεσήμανε είμαστε μακριά από την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς ο ιός είναι παρόν.

Το νέο κύμα σφραγίζεται από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Κυρίως αποτελεί πρόβλημα για μη εμβολιασμένα άτομα, ωστόσο και εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν αλλά για μικρότερο διάστημα.

Η χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας και ιδίως η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη για τον περιορισμό της διασποράς.

Πρόβλημα θετικότητας υπάρχει σε αρκετά νησιά μας.

Η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα είναι αδιαμφισβήτητη καθώς εμφανίζεται στο 85% των ελέγχων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, καθώς όπως ανέφερε υπάρχει αύξηση των νοσηλευομένων σε σχέση με τέσσερις εβδομάδες πριν, όπως και η αύξηση των διασωληνωμένων.

Είναι απαραίτητη η θωράκιση του ΕΣΥ που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει την αύξηση των κρουσμάτων αλλά και να αντιμετωπίσει και άλλες ασθένειες.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι.

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη παγκόσμια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και για την εμφάνιση κι άλλων μεταλλάξεων.

Ο κ. Γώγος έκανε έκκληση στο υπόλοιπο 10% των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξει και με αυτόν τον τρόπο να αποδείξει μεταξύ άλλων ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολίου είναι πρώτα από όλα ζήτημα συνείδησης.