Κι ενώ ο εμπορικός σύλλογος της Πάτρας είναι σε όλα έτοιμος για τη δημιουργία του open mall που είναι να δημιουργηθεί ανατολικά του κέντρου της πόλης, στην περιοχή της Κωνσταντινούπόλεως και προς το κέντρο, το όλο θέμα δεν έχει ακόμα προχωρήσει από πλευράς κρατικών μηχανισμών και γραφειοκρατίας.

Πιο συγκεκριμένα υπάρχει ένα «κόλλημα» από πλευράς κράτους στο κομμάτι που αφορά τον εμπορικό σύλλογο για την πρόσληψη των ειδικών συμβούλων που είναι να στελεχώσουν την όλη προσπάθεια για την λειτουργία και την διαχείριση του ανοικτού κέντρου εμπορίου.

Όπως εξηγεί στο patrasevents.gr ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Κώστας Ζαφειρόπουλος το «κόλλημα» αυτό δεν αφορά μόνο την Πάτρα, αλλά όλη την επικράτεια, δηλαδή όλες τις πόλεις στις οποίες είναι να προχωρήσουν μέσω των εμπορικών συλλόγων τους τα ανοικτά κέντρα εμπορίου.

«Από πλευράς μας είμαστε έτοιμοι και έχουμε καταλήξει σε όλα σε ότι αφορά το θέμα. Περιμένουμε εδώ και μήνες να ξεπεραστούν αυτές οι γραφειοκρατικές και τυπικές διαδικασίες που όμως είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του open mall. Ελπίζουμε να γίνει αυτό μέσα στον επόμενο μήνα».

H πρώτη απάντηση στις πολυεθνικές

Πρόκειται για το πρώτο ανοικτό κέντρο εμπορίου στην Πάτρα το οποίο έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο για να αποτελέσει τον αντίποδα των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που η μία μετά την άλλη στήνουν τα μαγαζιά τους σε κομβικά εμπορικά σημεία του ιστορικού κέντρου της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Στην ουσία το open mall θα είναι μία κοινή και η πρώτη ουσιαστικά συνασπισμένη προσπάθεια της τοπικής αγοράς της Πάτρας για να μπορέσει να ανταγωνιστεί τις μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες και από αυτή την άποψη είναι σημαντικό να πετύχει αφού θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της τοπικής οικονομίας.

Πέρα από αυτό είναι εξίσου σημαντικό το ποσό που φέρνει ο εμπορικός σύλλογος στην πόλη, ένα ποσό της τάξεως του 1. 800.000 ευρώ το οποίο αντιστοιχεί και στον προϋπολογισμό του όλου έργου.

Ο εμπορικός σύλλογος, μέσα από τις διεργασίες που έγιναν, κατόρθωσε να φέρει στην Πάτρα την δημιουργία ενός open mall, με το οποίο φιλοδοξεί να δώσει μία άλλη πνοή στην αγορά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο κομμάτι που αντιστοιχεί στον δήμο, στις παρεμβάσεις που είναι να γίνουν για τις υποδομές του όλου έργου, οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και αναμένεται να κορυφωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.


Το νέο εμπορικό κέντρο της πρώην ΑΒΕΞ

Όλα αυτά τη στιγμή που στην Πάτρα αναμένεται να δημιουργηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα τουλάχιστον ένα ακόμα μεγάλο εμπορικό κέντρο από σημαντικούς ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους που θα δώσουν και άλλο έδαφος στην λειτουργία πολυεθνικών καταστημάτων.

Το πρώτο και σίγουρο νέο εμπορικό κέντρο που είναι να στηθεί μέσα στους επόμενους μήνες είναι αυτό του χώρου της πρώην ΑΒΕΞ από τον ολλανδικό κολοσσό  της Ten Brinke που ήδη τον έχει αγοράσει εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Στο εμπορικό αυτό κέντρο θα λειτουργήσουν αρκετά σημαντικά brands στον χώρο του λιανικού εμπορίου, ξένων συμφερόντων, ενώ ήδη ένα από αυτά που έχουν να κάνουν με τον χώρο των επίπλων θεωρείται ότι έχει "κλείσει". 

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα έχουν ακουστεί, θα δοθεί χώρος - πάντα με το αντίστοιχο αντίτιμο - και σε τοπικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν εκεί.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το νέο εμπορικό κέντρο θα αναβαθμίσει την περιοχή, όμως από την άλλη θα αλλάξει τον χάρτη της εμπορικής κίνησης στην Πάτρα, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τη δύναμη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που λειτουργούν στο κέντρο της πόλης, αλλά και στις συνοικίες.  

Οπότε η τοπική αγορά θα πρέπει να βρει άμεσα απαντήσεις για να κρατηθεί στο παιχνίδι…