Καύσωνα, πυρκαγιές και πανδημία φαίνεται ότι ανεβάζουν τις τιμές των προϊόντων για το μέσο νοικοκυριό, μεγαλώνοντας τον προϋπολογισμό που χρειάζεται μία οικογένεια για τον καθημερινό της τραπέζι.

Μια βόλτα στις λαϊκές αγορές της Πάτρας, αλλά και στα καταστήματα λιανικούς πώλησης τροφίμων επιβεβαιώνουν την διαπίστωση αυτή, αφού ήδη οι τιμές σε πολλά από τα είδη έχουν ξεκινήσει ήδη να παίρνουν την ανιούσα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ντομάτα έφτασε ήδη τα 2 ευρώ, χωρίς καν να έχουμε δει ακόμα τις συνέπειες των πυρκαγιών που έκαψε δεκάδες στρέμματα καλλιεργειών στην Δυτική Ελλάδα, αλλά και σε όλη την επικράτεια.

Όμως πέρα από τις πυρκαγιές υπάρχει και το θέμα της κλιματικής αλλαγής, αφού ο καύσωνας που έκανε για τουλάχιστον δέκα ημέρες, οδήγησε στη ξηρασία δεκάδες προϊόντα, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής τους κατά τουλάχιστον 20% με 30% στο προσεχή διάστημα.

Παράλληλα, η πανδημία και το ενδεχόμενο των lockdonws εξαιτίας της μεγάλης διασποράς και του τέταρτου κύματος στο οποίο βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του, δυσκολεύει τις συναλλαγές, αφήνοντας αρκετά προϊόντα αδιάθετα. Κάτι που και αυτό οδηγεί στην αύξηση των τιμών τους στην αγορά.

Το δυσάρεστο λοιπόν για το μέσο νοικοκυριό που έχοντας περάσει από μία δεκαετή οικονομική κρίση, καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, είναι ότι όλες αυτές οι καταστάσεις που ζούμε γύρω μας, καταστάσεις που εν πολλοίς δεν έχουν να κάνουν με τον ανθρώπινο παράγοντα, θα το φέρνουν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τον προσεχή χειμώνα.

Η αύξηση των τιμών σε πολλά από τα είδη, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι απαραίτητα στο οικογενειακό τραπέζι, θα οδηγήσει σε μία ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και στέρησης υλικών αγαθών αρκετές οικογένειες που ήδη με δυσκολία τα καταφέρνουν, ύστερα από την κρίση που έφερε στην αγορά ο κορωνοϊός.

Ένας ακόμα λοιπόν δύσκολος χειμώνας προβάλει για τη μέση οικογένεια, μέσα σε ένα φόντο αβεβαιότητας που έχει φέρει στην καθημερινότητα μας η πανδημία, αλλά και οι φυσικές καταστροφές.