Για τις πυρκαγιές που κατακαίνε τα Δάση μας κάθε χρόνον επί πολλές δεκαετίες τώρα φυσικά υπάρχουν αίτια και αίτιοι.

Το πρώτον είναι ο εμπρησμός από εγκληματικά στοιχεία

Το δεύτερον τα ξερά χόρτα που δεν απεμακρύνθησαν από τα Δάση.

Το τρίτον ο πλημμελής εξοπλισμός σε εναέρια μέσα πυρόσβεσης

Το τέταρτον η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, η ύπαρξη των οποίων θα χρησιμεύσει και ως οδός προσπελάσεως των επιγείων πυροσβεστικών δυνάμεων. Με τις δραματικές πυρκαγιές σε Βόρειον Εύβοιαν, Κερατέαν και Βίλλια, είδαμε να κόπτονται δένδρα «παρά θιν οικιών» ώστε να προφυλαχθούν οι οικίες. Ως μέσον για τον σκοπόν αυτόν, καλόν και αναγκαίον. Όμως είναι πρόχειρον και όχι κανονικόν. Δεν πρόκειται για αντιπυρικήν ζώνην με την έννοιαν της προστασίας των Δασών.

Ανάλογες ζώνες δεν έχουν διανοιγεί στα Δάση που αναφέραμεν ότι εκάησαν. Ούτε και στην πυρκαγιάν πριν από μήνες η οποία ξεκίνησε από το Λουτράκι και έφθασε στα Μέγαρα! Αν οι υπεύθυνοι για την προστασίαν των Δασών είχαν ανοίξει αντιπυρικές ζώνες 5-7 στην τελευταίαν περίπτωση, δεν θα είχαν καεί 70.000 στρέμματα Δάσους, ούτε περιουσίες θα είχαν καταστραφεί ούτε η πανίδα θα είχε εξαφανισθεί. Το αυτό και για τα Δάση της Ευβοίας και των Βιλλίων, το πανέμορφον αυτό Δάσος το οποίον καίγεται επί τρείς ημέρες μέχρι τώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές με αποτέφρωση περίπου 90.000 στρεμμάτων σπανίου Δάσους! Πότε θα γίνει αυτό;;; Ποτέ!!!!. Αν είχαν διανοιγεί αντιπυρικές ζώνες πλάτους κατά την ταπεινήν μας γνώμην 40 – 50 μέτρων, θα είχε διακοπεί το συνεχές των Δασών και ο κίνδυνος φθοράς θα ήταν ασήμαντος. Τα συνεχόμενα σε πολλά χιλιόμετρα Δάση έπρεπε να είχαν κατατμηθει σε «οικόπεδα ασφαλείας»! Κατ’ αυτόν τον τρόπον θα είχαν σωθεί πολλά εκατομμύρια στρέμματα Δασών.

Ερώτημα.

Στα τελευταία 50 χρόνια πόσες αντιπυρικές ζώνες ανοίχθηκα και σε ποία Δάση; Λουτράκι -Μέγαρα καμμία. Βόρειος και Νότιος Εύβοια καμμία, Κερατέα, Υμηττός καμμία, Βίλλια καμμία. Λέγω καμμία διότι αν υπήρχαν κάποιες τα Δάση δεν θα καιγόταν στο ,μήκος που εκτείνονται.

Από τον Σεπτέμβριον πρέπει να αρχίσει η διάνοιξη των αντιπυρικών ζωνών και στα Δάση, αλλά και στα καμένα για να σωθούν όσα απέμειναν αλλά και να προστατευθούν αυτά που θα φυτευθούν . Κανονικά και όχι υβριδικά δένδρα που θέλουν να μας πωλήσουν για να αρπάξουν τα χρήματά μας οι δήθεν φίλοι μας.

Η Ελλάδα ήταν μέχρι προχθές η δευτέρα χώρα στον Κόσμον σε βιοποικιλότητα! Τώρα πού την έφθασαν οι αδιαφορήσαντες για τις αντιπυρικές ζώνες αλλά και οι εμπρηστές που δυστυχώς μάθαμε ότι πολλοί είναι αλλοδαποί;;

Να αρχίσει άμεσα η διάνοιξη και να μη υπάρχει εμπόδιον από κανέναν. Λεπτομέρειες αναφέρομεν σε άλλον σημείωμα. Η ώρα των Βουλευτών για προστασίαν των Δασών έφθασε.