Η άνοδος των κρουσμάτων στην Αχαΐα και τα τριψήφια νούμερα που ανακοινώνονται σε σχεδόν καθημερινή βάση από τον ΕΟΔΥ για την περιφερειακή ενότητα, έχουν ξυπνήσει στην εστίαση τον εφιάλτη του lockdown.

«Παρακολουθούμε και περιμένουμε με αγωνία τα κρούσματα που ανακοινώνονται κάθε τόσο από τον ΕΟΔΥ και είναι γεγονός ότι αυτή η αύξηση που υπάρχει και στην περιοχή μας, μας έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα» τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, Γιάννης Σπυρόπουλος.

Εκείνο που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο την ανησυχία για την εστίαση της Πάτρας είναι ότι το καλοκαίρι πλέον φτάνει στη δύση του, πλησιάζει ο Σεπτέμβρης και μέσα στο επόμενο δίμηνο τα καταστήματα εστίασης θα χρειαστεί να δουλέψουν με τους κλειστούς χώρους.

Κλειστοί χώροι που με βάση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και επίσημα πλέον από την κυβέρνηση θα είναι μόνο για εμβολιασμένους αφού η είσοδος των ανεμβολίαστων θα απαγορεύεται.

«Είναι ένα μέτρο που σίγουρα θα επηρεάσει την κίνηση και των τζίρο των καταστημάτων μας, εφόσον ο ρυθμός των εμβολίων δεν αυξηθεί» τονίζει ο κ. Σπυρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι ο κλάδος της εστίασης είναι αναγκασμένος να προετοιμαστεί για ακόμα μία φορά την εποχή της πανδημίας, μέσα στην αβεβαιότητα.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι κλειστοί χώροι των καταστημάτων εστίασης, ειδικότερα αυτών των νυχτερινών μαγαζιών, έχοντας παραμείνει τόσους μήνες με «λουκέτο» εξαιτίας της καραντίνας και του παρατεταμένου lockdown, χρειάζονται συντήρηση, φροντίδα και αναβάθμιση.

Οι περισσότεροι έχουν αραχνιάσει όλους αυτούς τους μήνες (από  τον περασμένο Νοέμβρη), χωρίς επί της ουσίας, να λειτουργούν. 


Οι κλειστοί χώροι θέλουν χρήμα

Η συντήρηση και η έστω μερική αναβάθμιση τους χρειάζονται με την σειρά τους το ανάλογο χρήμα.

Χρήμα που ακόμα και στις ελάχιστες περιπτώσεις που μπορεί να υπάρχει, ο επιχειρηματίας διστάζει να δώσει, μη ξέροντας τι θα αντιμετωπίσει από τον ερχόμενο χειμώνα.

Αν δηλαδή δαπανήσει ένα ποσό για το κατάστημα του και τον Νοέμβριο τον κλείσουν, τότε τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Πώς μπορεί ένας επιχειρηματίας να κάνει τον προγραμματισμό του, κάτω από τέτοιες συνθήκες;

Η κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, αλλά και με βάση τα όσα λέει η πλειοψηφία των επαγγελματιών της εστίασης, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δεκάδες επιχειρηματίες του κλάδου ήδη δεν μπορούν να αντέξουν. Ένα οποιοδήποτε πισωγύρισμα τους στέλνει απευθείας στο γκρεμό…