Κι αυτή τη χρονιά η δύναμη του τουρισμού της Δυτικής Ελλάδας και το μεγάλο της ατού είναι η εσωτερική αγορά και οι Έλληνες επισκέπτες. Βρισκόμαστε στο ζενίθ της τουριστικής καλοκαιρινής σεζόν και η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Αχαΐας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεπεράσει το 90%, αγγίζοντας το 95%. 

Το μεγαλύτερο ποσοστό των κρατήσεων από τα δωμάτια των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων προέρχεται από την ελληνική αγορά, έχει να κάνει δηλαδή με Έλληνες επισκέπτες που κατεβαίνουν στην Αχαΐα για να κάνουν τις διακοπές τους.

Ειδικότερα, στην περιοχή της Αιγιάλειας, από την Ακράτα και το Διακοπτό έως τον Λόγγο και τα Σελιανίτικα, τα τουριστικά καταλύματα έχουν φουλ κρατήσεις έως τουλάχιστον στις 25 Αυγούστου, κυρίως από Αθηναίους, που έρχονται κάθε καλοκαίρι σχεδόν στα μέρη αυτά.

Όμως και στην Δυτική Αχαΐα, παρά την άνοδο της επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου του Αράξου που δουλεύει κυρίως με ξένους τουρίστες και τον εξωτερικό τουρισμό, το ποσοστό των Ελλήνων σε σύγκριση με τους επισκέπτες που προέρχονται από άλλες χώρες, είναι περίπου 60% με 40%.

Η δυναμική του εσωτερικού τουρισμού στην Δυτική Ελλάδα έχει κάνει την εμφάνιση της και στη βραχυχρόνια μίσθωση, κυρίως σε μέρη όπως είναι η Δυτική Αιγιάλεια, η Ναυπακτία, αλλά και σχεδόν στο σύνολο της παράκτιας γραμμής της Ηλείας, από την Αμαλιάδα και την Κουρούτα έως την Κυλλήνη και τη Ζαχάρω.

Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές μέρη της Ηλείας, όπως η Κουρούτα, το Κάστρο και το Βαρθολομιό, έχουν γεμίσει αυτές τις μέρες από Έλληνες επισκέπτες που τα επιλέγουν για να περάσουν εκεί τις διακοπές τους.

Αρκετό κόσμο από Έλληνες επισκέπτες έχουν και τα καταλύματα στη Ναύπακτο και στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας, αλλά και της γειτονικής Δωρίδας, με τις κρατήσεις να προέρχονται από διάφορες πόλεις της επικράτειας, τόσο από την κεντρική, όσο και από την βόρεια Ελλάδα.

Συμπερασματικά, μετά το πρώτο καλοκαίρι του κορωνοϊού και διανύοντας το δεύτερο της πανδημίας,  η Δυτική Ελλάδα δείχνει να έχει καθιερωθεί στην συνείδηση του Έλληνα επισκέπτη τουρίστα ως ένα μέρος που προσφέρεται για αναψυχή, χαλάρωση, ξενοιασιά και διακοπές.