Τα κρασιά από τα αμπέλια της Αχαΐας και της Ηλείας «κατακτούν» τις αγορές της Ιαπωνίας και της Κορέας.

Με μεγάλο ενδιαφέρον υποδέχτηκε τα κρασιά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το οινόφιλο κοινό της Ιαπωνίας και της Κορέας, δημιουργώντας προσδοκίες τόσο για αύξηση της αναγνωρισιμότητας των οίνων της Αχαΐας και της Ηλείας στις δύο αυτές ενδιαφέρουσες αγορές, αλλά ταυτόχρονα και για καλά εμπορικά αποτελέσματα και πωλήσεις.

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος προβολής των κρασιών ΠΟΠ και ΠΓΕ  της Δυτικής Ελλάδας στην αγορά της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας, πραγματοποιήθηκαν οι εξής εκδηλώσεις: masterclass και grand tasting.

Μasterclass και Grand tasting

Κορέα: Την Τετάρτη 7 Ιουλίου, στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Seoul, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ολοήμερη εκδήλωση παρουσίασης οίνων και γευσιγνωσίας (Masterclass και Grand Tasting), υπό την διοργάνωση των εταιρειών Wine21 και Vinnovation Ltd.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε τυφλή δοκιμή 77 κρασιών ΠΟΠ Πάτρα, ΠΟΠ Mοσχάτο Πατρών, ΠΟΠ Μοσχάτο Ρίου Πάτρας, ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών, ΠΓΕ Αχαΐα, ΠΓΕ Πλαγιές Αιγιαλείας,  ΠΓΕ Ηλεία και ΠΓΕ Λετρίνοι.

H εκδήλωση αγκαλιάστηκε με μεγάλο ενθουσιασμό από σχεδόν 135 επαγγελματίες οίνου της κορεατικής αγοράς. Το Grand Hyatt Seoul φιλοξένησε μια εξάωρη γευσιγνωσία κρασιού στο Grand Ballroom, ενώ σε μια άλλη αίθουσα του χώρου, ο Έλληνας Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης, μέσω online σύνδεσης από την οινική  σχολή του στην Αθήνα, καθοδήγησε 43 επαγγελματίες οίνου σε μια διεξοδική γευσιγνωσία 12 αντιπροσωπευτικών κρασιών από τις παραπάνω περιοχές.

Ιαπωνία: Αντίστοιχη μεγάλη επιτυχία είχε στην Ιαπωνία  η ολοήμερη εκδήλωση τυφλής δοκιμής 77 κρασιών ΠΟΠ Πάτρα, ΠΟΠ Mοσχάτο Πατρών, ΠΟΠ Μοσχάτο Ρίου Πάτρας, ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών, ΠΓΕ Αχαΐα, ΠΓΕ Πλαγιές Αιγιαλείας, ΠΓΕ Ηλεία και ΠΓΕ Λετρίνοι που πραγματοποιήθηκε στις 29  Ιουλίου στο New Hotel Otani Osaka και στην οποία συμμετείχαν  με μεγάλο ενδιαφέρον σχεδόν 80 επαγγελματίες κρασιού της ιαπωνικής αγοράς.

Το ξενοδοχείο New Otani φιλοξένησε μια τετράωρη γευσιγνωσία κρασιού υπό την διοργάνωση των εταιρειών Bon Vivants και Vinnovation Ltd. Σε μια άλλη αίθουσα του ξενοδοχείου, ο Έλληνας Master of Wine κ. Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW, μέσω online  σύνδεσης από την Αθήνα, παρουσίασε ένα δίωρο Μasterclass σε σχεδόν 40 επαγγελματίες με παράλληλη γευστική δοκιμή αντιπροσωπευτικών κρασιών από τις παραπάνω καθορισμένες περιοχές.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια

Κορέα: Η Ακαδημία οίνου Wine Vision στην Κορέα που διευθύνεται από την κα. Moonsong Bang, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στα ελληνικά κρασιά, πραγματοποίησε δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια δια ζώσης για τα κρασιά ΠΟΠ και ΠΓΕ της Δυτικής Ελλάδας, στις 11 Ιουνίου και 9 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε τυφλή γευσιγνωσία 12 επιλεγμένων οίνων από τις περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας, καθώς και παρουσίαση της αμπελοοινικής ιστορίας της περιοχής. Σε κάθε σεμινάριο συμμετείχαν 21 επαγγελματίες από τον χώρο των HORECA και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

 Σημειώνουμε ότι θα πραγματοποιηθεί ακόμα ένα σεμινάριο στην Ακαδημία Wine Vision. Το αρχικά προγραμματισμένο για τις 6 Αυγούστου σεμινάριο μετατέθηκε στις 27 Αυγούστου εξαιτίας του γεγονότος ότι η Κορέα με απόφαση της κυβέρνησης μπήκε σε stage 4 alert εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19.

Ιαπωνία: Αντίστοιχα στην Ιαπωνία έχουν ολοκληρωθεί τα δυο προγραμματισμένα webinars (12 & 19 Ιουλίου), όπου στο καθένα συμμετείχαν 25 άτομα, επαγγελματίες οίνου.

Συγκεκριμένα παρουσιαστήκαν online από τον κ. Iguro Taku, έναν από τους κορυφαίους sommeliers στην Ιαπωνία με παγκόσμιες διακρίσεις, ο οποίος έχει λάβει εκπαίδευση στο ελληνικό κρασί παρακολουθώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Wines of Greece, δώδεκα (12) επιλεγμένοι οίνοι ΠΟΠ και ΠΓΕ της Δυτικής Ελλάδας (διαφορετικοί σε κάθε σεμινάριο).

Τον συντονισμό της παρουσίασης ανέλαβε η Greek Wine official Ambassador κα. Atsuko Aoyama Dip WSET η οποία έκανε όλο το θεωρητικό κομμάτι της παρουσίασης των ΠΟΠ και ΠΓΕ κρασιών της Δυτικής Ελλάδας και σχολίασε τα κρασιά μαζί με τον κύριο Iguro Taku.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν λάβει tasting kit με τα κρασιά της τυφλής γευσιγνωσίας, το tasting mat που δημιουργήθηκε και το φυλλάδιο γευσιγνωστικών σημειώσεων που είχε δημιουργηθεί για κάθε webinar. Τα σχόλια των συμμετεχόντων για τα κρασιά της εκδήλωσης ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά και ο κύριος Taku Iguro και η κυρία Atsuko Ayoama μετέδωσαν τον ενθουσιασμό τους για τα ΠΟΠ και ΠΓΕ κρασιά της Δυτικής Ελλάδας.

Διαφημιστικές καταχωρήσεις

Ιαπωνία: Δημοσιεύτηκε δισέλιδη διαφημιστική καταχώρηση σε μορφή advertorial για τους οίνους ΠΟΠ/ΠΓΕ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο περιοδικό Wine Kingdom (τεύχος Ιουνίου), το μεγαλύτερο έντυπο περιοδικό στην Ιαπωνία. Απευθύνεται σε επαγγελματίες του εμπορίου, συγγραφείς / δημοσιογράφους για το κρασί  και οινόφιλους καταναλωτές.

Κορέα: Πραγματοποιήθηκε στο περιοδικό Wine Review ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώρηση (τεύχος Ιουνίου) καθώς και δημοσίευση τεσσάρων advertorials (τεύχη Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου). Είναι το σημαντικότερο έντυπο περιοδικό στην Κορέα για το κρασί κυρίως αλλά και τη γαστρονομία, τα ποτά, τον τουρισμό. Aπευθύνεται σε οινόφιλους καταναλωτές και σε επαγγελματίες του οινικού εμπορίου και της εστίασης.

Ανάπτυξη και αποστολή newsletters

Ανάπτυξη ειδικού newsletter το οποίο περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την οινοπαραγωγή, τον αμπελώνα, το κλίμα, το έδαφος, τον οινοτουρισμό αλλά και τις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος σε Ιαπωνία και Κορέα.

Έχουν ήδη σταλεί δυο newsletters από την Wine21 και δυο από την Bons Vivants (εξειδικευμένες στην προβολή κρασιού, τοπικές εταιρείες σε Κορέα και Ιαπωνία αντίστοιχα) και θα σταλεί μέσα στον Αύγουστο και το τρίτο σε κάθε χώρα.

Σε συνεργασία με την εταιρεία Wine21 και το online περιοδικό της, βρίσκεται σε εξέλιξη η καταχώρηση του διαφημιστικού banner ‘’Wines of Western Greece’’ στην ιστοσελίδα www.wine21.com , για το χρονικό διάστημα Ιούλιος – Αύγουστος.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας με το περιοδικό, έχουν επίσης δημοσιευτεί και 4 online άρθρα στο site www.wine21.com , με σκοπό την παρουσίαση των κρασιών ΠΟΠ/ ΠΓΕ της Δυτικής Ελλάδας και αναμένεται η δημοσίευση άλλων 5 άρθρων μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Παραγωγή έντυπου και διαφημιστικού υλικού

Στο πλαίσιο του προγράμματος και για την αποτελεσματική διεξαγωγή του, παρήχθησαν τα παρακάτω προωθητικά υλικά: 

-Εκπαιδευτικό φυλλάδιο: Παραγωγή πληροφοριακής μπροσούρας του προγράμματος. Το εκπαιδευτικό φυλλάδιο διανεμήθηκε στους συμμετέχοντες των εκδηλώσεων.

-Φυλλάδια-tasting notes με τα στοιχεία των κρασιών που παρουσιαστήκαν στα Masterclasses / Grand Tastings και στα σεμινάρια του έγιναν σε Κορέα και Ιαπωνία.

-Οπτική ταυτότητα προγράμματος: Ανάπτυξη της κεντρικής οπτικής ταυτότητας του προγράμματος με τη δημιουργία λογοτύπου και σλόγκαν προσαρμοσμένων στις αγορές στόχους.

Προωθητικό υλικό για χρήση στις εκδηλώσεις :

Banners

Dropstops

Bottle sleeves

Καθοριστική είναι και η συμβολή των κ. Κ. Δίκαρου και  κ. Α. Καραπέτσα, επικεφαλείς των Γραφείων ΟΕΥ των Ελληνικών Πρεσβειών στη Σεούλ και στο Τόκυο αντίστοιχα,  με τους οποίους συνεργάζεται η WIN ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ο εκτελεστικός οργανισμός του προγράμματος, καθώς και η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας για την υλοποίηση των δράσεων.


Προσεχείς εκδηλώσεις παρουσίασης

Προσεχείς εκδηλώσεις παρουσίασης των κρασιών ΠΟΠ και ΠΓΕ της Δυτικής Ελλάδας (μέχρι τέλος Αυγούστου):

-Εκπαιδευτικό σεμινάριο: Θα πραγματοποιηθεί ακόμα ένα σεμινάριο στην Ακαδημία Wine Vision, στις 27 Αυγούστου, στην Κορέα

-Newsletters: Mέχρι τέλος Αυγούστου θα σταλεί το 3ο Newsletter στις ομάδες στόχους της Κορέας και της Ιαπωνίας

-Social media: Προωθητικές/διαφημιστικές ενέργειες σε Facebook/Instagram, με τακτική ανανέωση περιεχομένου

-Ιστοσελίδα: Βρίσκεται υπό κατασκευή η ιστοσελίδα για την παρουσίαση του προγράμματος και την προώθηση των ζωνών ΠΟΠ/ΠΓΕ που περιλαμβάνει. Το περιεχόμενό της θα εμπλουτίζεται και κατά τα επόμενα έτη υλοποίησης του προγράμματος.

-Προωθητικό βίντεο: Σε συνεργασία με τον κ. Κ. Λαζαράκη MW, θα παραχθούν video εκπαιδευτικού χαρακτήρα με θέμα την οινοπαραγωγή και τις ιδιαιτερότητες των ποικιλιών και των παραγόμενων οίνων της περιοχής στις ζώνες ΠΟΠ και ΠΓΕ της Αχαΐας και της Ηλείας.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι δράσεις προώθησης των κρασιών ΠΟΠ και ΠΓΕ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Κορέα και Ιαπωνία, υλοποιούνται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα Επιμελητήρια Αχαΐας και Ηλείας στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) 1308/2013.

Η εκστρατεία συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και το 2022-2023 προς την κατεύθυνση της αύξησης αναγνωρισιμότητας των  κρασιών ΠΟΠ / ΠΓΕ της Δυτικής Ελλάδας.