Από τη θωράκιση της καρδιακής μας υγείας μέχρι την νόσηση από κορωνοϊό, μια κατά βάση χορτοφαγική διατροφή φαίνεται ότι προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας. Σε αυτή τη μαρκοσκελή λίστα, οι επιστήμονες συμπληρώνουν άλλο ένα όφελος που λειτουργεί συνδυαστικά με την εύρυθμη λειτουργία του εντερικού μικροβιώματος και την ύπαρξη συγκεκριμένων βακτηρίων, που συνήθως λείπουν από τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, και μπορούν να μας προστατεύσουν έναντι της συγκεκριμένης νόσου.

Πιο συγκεκριμένα, έρευνα σε ζωικό μοντέλο από το Πανεπιστήμιο της Άιοβα ανέδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε ισοφλαβόνες, που ανήκουν στα φυτοοιστρογόνα, προστατεύει τα πειραματόζωα από συμπτώματα που προσομοιάζουν της πολλαπλής σκλήρυνσης. Οι ερευνητές όμως διαπίστωσαν ότι το θεραπευτικό όφελος υφίστατο όταν τα βακτήρια στο εντερικό μικροβίωμα των ποντικιών μπορούσαν να διασπάσουν τις ισοφλαβόνες, όπως αναφέρει το ygeiamou.

Ωστόσο, όταν τα ποντίκια ακολούθησαν τη διατροφή με τις ισοφλαβόνες, αλλά χωρίς να έχουν στο εντερικό τους μικροβίωμα τα βακτήρια που τις μεταβολίζουν, η διατροφή «έχανε» την όποια προστασία έναντι των συμπτωμάτων της πολλαπλής σκλήρηνσης. Όταν η ισορροπία των βακτηρίων επανήλθε, η θεραπευτική επίδραση τους αποκαταστάθηκε. Επιπλέον, η ομάδα μπόρεσε να αποδείξει ότι ένας συγκεκριμένος μεταβολίτης, ο οποίος παράγεται από τα βακτήρια του εντέρου από την ισοφλαβόνη, είναι επίσης ικανός να μας θωρακίσει από πλήθος ασθενειών.

Σε ποιες τροφές βρίσκονται οι ισοφλαβόνες; Περιέχονται σε φυτικές πρωτεϊνούχες τροφές όπως στα αράπικα φυστίκια, η σόγια, τα ρεβύθια και οι σπόροι. Επιπλέον, σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, το εντερικό μικροβίωμα των ποντικών που τράφηκαν με τρόφιμα που περιέχουν ισοφλαβόνες είχε αρκετές ομοιότητες με το μικροβίωμα υγιών ατόμων με πλήθος των βακτηριών που μπορούν να μεταβολίσουν τις ισοφλαβόνες. Αντίθετα, τα ποντίκια που ακολούθησαν μια δίαιτα φτωχή σε ισοφλαβανόλες, παρουσίασαν εντερικό μικροβίωμα παρόμοιο με αυτό ασθενών με πολλαπλή σκλήρηνση, με την απουσία των ευεργετικών βακτηρίων που μπορούν να μεταβολίσουν τις ισοφλαβόνες.