Πάνω από ένας στους δύο εφήβους 12-17 ετών στο Βέλγιο έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν κατά της covid-19. Για τα παιδιά 12-15 ετών, πρέπει να υπάρχει η συγκατάθεση ενός γονέα, ενώ από 16 ετών, κάθε έφηβος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την επιλογή του.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Βελγίου (Sciensano), που δημοσιεύει η εφημερίδα "Le Soir", το 55% των εφήβων μεταξύ 12 και 17 ετών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Ένα σχεδόν παρόμοιο ποσοστό για κορίτσια και αγόρια. Τα δύο τρίτα των Φλαμανδών εφήβων έχουν δεχτεί μία δόση του εμβολίου της Pfizer, έναντι ενός πολύ μικρότερου ποσοστού στη Βαλλονία. Ωστόσο, τα ποσοστά στις Βρυξέλλες είναι πολύ χαμηλότερα, καθώς κάτω του 18% των εφήβων έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer.

Η "Soir" υπενθυμίζει ότι στις 9 Ιουλίου το Ανώτερο Συμβούλιο Υγείας (CSS) εξέδωσε λεπτομερή γνώμη σχετικά με τον «εμβολιασμό κατά του SARS-CoV-2 από 12 ετών». Έκτοτε, το Βέλγιο κάλεσε τους νέους του «άνω των 12» να εμβολιαστούν κατά της covid, χωρίς υποχρέωση. Το CSS πιστεύει ότι ο εμβολιασμός των εφήβων «φέρνει λίγα ατομικά οφέλη», δεδομένου του πολύ χαμηλού κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου σε περίπτωση μόλυνσης από τον ιό. Μπορεί, ωστόσο, να είναι χρήσιμος για "να βοηθήσει στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού γενικά στον πληθυσμό και ως εκ τούτου στην προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων".

Πρόκειται επομένως για έναν «αλτρουιστικό» εμβολιασμό, καθώς έχει αποδειχθεί ότι το εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Αλλά η γνώμη του CSS περιείχε και ορισμένες επιφυλάξεις. Ιδιαίτερα στο ερώτημα αν ήταν "ηθικά και ιατρικά / επιστημονικά αποδεκτό να προβλέπεται μαζικός εμβολιασμός εφήβων σε πλούσιες χώρες όταν η πλειοψηφία των ηλικιωμένων και ασθενών δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη στον υπόλοιπο κόσμο".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ