Τα ταξίδια και η χαλάρωση δεν χρειάζεται να σημαίνουν ότι θα επιστρέψετε από τις διακοπές με παραπανίσια κιλά. Από την άλλη, δεν μπορείτε να ακολουθείτε αυστηρό πρόγραμμα διατροφής αυτή την περίοδο. Τι πρέπει να κάνετε;

Οι διακοπές βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και η αλήθεια είναι ότι όσο βρισκόμαστε στα νησιά και τις θάλασσες, το μυαλό μας μόνο στη ζυγαριά δεν είναι. Όταν, όμως, επιστρέφουμε στην κανονικότητα, θα ευχόμασταν να μην είχαμε φάει όλες εκείνες τις βάφλες με παγωτό, τις καρμπονάρες και τους μουσακάδες που έχουν μεταφραστεί σε παραπανίσια κιλά, όπως αναφέρει το clickatlife.

Μπορούμε, όμως, και να χαρούμε τις διακοπές μας και το φαγητό και να έχουμε μερικά πράγματα υπ’ όψιν μας, τα οποία θα μας κρατήσουν στα ίδια επίπεδα… φιλίας με τη ζυγαριά και με το φερμουάρ των ρούχων μας, όταν επιστρέψουμε.

Κάντε έρευνα ταβερνών και εστιατορίων
Ζητήστε πληροφορίες από το ξενοδοχείο που θα μείνετε ή τους ντόπιους του προορισμού σας, ώστε να σας συστήσουν καλά εστιατόρια και ταβέρνες στην περιοχή και δείτε τις επιλογές σας. Αν είναι δυνατόν, τσεκάρετε online τα εστιατόρια που έχουν σελίδες και δείτε τα μενού τους, ώστε να ξέρετε τι σας περιμένει και να είστε προετοιμασμένοι ως προς το τι θα διαλέξετε, καθώς την ώρα που πάμε πεινασμένοι για φαγητό μετά το μπάνιο, οι επιλογές μας αλλάζουν και συνήθως είναι πιο επιβαρυντικές λόγω πείνας.
Προτιμήστε να τρώτε ένα μεγάλο γεύμα μέσα στην ημέρα
Για να γλιτώσετε και θερμίδες και χρήματα κατά τη διάρκεια των διακοπών, προτιμήστε να τρώτε μία φορά την ημέρα έξω, το μεγάλο γεύμα της ημέρας μετά το μπάνιο και τις υπόλοιπες ώρες διαχειριστείτε τες με σνακ. Μπορείτε για πρωινό να φάτε βρώμη με φρούτα και γιαούρτι στο δωμάτιο, να πάρετε έξυπνα σνακ για την παραλία, όπως φρούτα, σαλάτες, μπάρες ενέργειας κ.λπ. και το βράδυ, όπου θα έχει προηγηθεί το μεγάλο γεύμα σε εστιατόριο, μπορείτε να καταναλώσετε και πάλι κάτι ελαφρύ και οικονομικό, αφού πλέον θα είστε χορτασμένοι.

Προτιμήστε ροφήματα με 0 θερμίδες
Το ότι πίνουμε κάτι και δεν το τρώμε, δεν το κάνει λιγότερο θερμιδογόνο και θέλει προσοχή, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν σημασία σε αυτές τις θερμίδες από ποτά και αναψυκτικά, με αποτέλεσμα να φορτώνονται αρκετές… εκατοντάδες καθημερινά. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά δροσερά αναψυκτικά και ροφήματα εκεί έξω, που δεν θα σας φορτώσουν με θερμίδες, όπως νερό με λίγο lime, κρύο τσάι χωρίς ζάχαρη, αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, καφές χωρίς γάλα και ζάχαρη κ.ο.κ. Τις ημέρες των διακοπών σας προτιμήστε τα, χωρίς υπερβολή στα αναψυκτικά τα οποία περιέχουν γλυκαντικές ουσίες και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο αλκοόλ, το οποίο δεν έχει εναλλακτικές. Θυμηθείτε ότι κάθε αλκοολούχο ποτό μπορεί να κυμαίνεται από 150 έως 450 θερμίδες και κάντε σοφή κατανάλωση.
Μειώστε τις μερίδες σας
Δεν χρειάζεται ούτε να πεινάσετε, ούτε να στερηθείτε στις διακοπές σας. Θα έχετε παρατηρήσει, όμως, ότι οι μερίδες κάποιων εστιατορίων είναι διπλάσιες και τριπλάσιες από το κανονικό, ζορίζοντας ακόμη και τον πιο πεινασμένο να τις τελειώσει. Δεν χρειάζεται να αδειάσετε το πιάτο σας. Υπολογίστε τη σωστή μερίδα και προσπαθήστε να μην ξεφύγετε πολύ από αυτή, ζητώντας να σας πακετάρουν ό,τι περισσέψει για κάποια άλλη στιγμή, κάνοντας και οικονομία στην τσέπη σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να παραγγείλετε ένα ορεκτικό ή πρώτο πιάτο για κυρίως και να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα.

Μάθετε για τα πιάτα που πρόκειται να φάτε
Στο εστιατόριο ή την ταβέρνα, ρωτήστε τον σερβιτόρο πώς ετοιμάζεται ένα πιάτο που θέλετε να παραγγείλετε και να το ζητήσετε με κάποιες παραλλαγές αν είναι εφικτό, π.χ. χωρίς μπέικον, με λαχανικά αντί για τηγανητές πατάτες κ.ο.κ. Προτιμήστε οι διάφορες σάλτσες να σερβίρονται ξεχωριστά, έτσι ώστε να διαχειριστείτε το πόσο θα φάτε και ζητήστε ολική άλεση, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Παραγγείλετε φρούτα και λαχανικά όσο πιο συχνά μπορείτε
Αρπάζετε την ευκαιρία να παραγγέλνετε πιάτα που έχουν υψηλή θρεπτική αξία, φυτικές ίνες και βιταμίνες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Ορεκτικά με λαχανικά, σαλάτες, ψητά λαχανικά σαν συνοδευτικό είναι μερικές επιλογές και όποτε είναι δυνατόν, προτιμήστε φρούτο αντί για επιδόρπιο.
Πείτε «ναι» στα ψάρια και τα θαλασσινά
Αφήστε για λίγο το κρέας στην άκρη και προτιμήστε την ψαροφαγία, με σκοπό να λάβετε τα απαραίτητα ωμέγα-3 που κάνουν καλό στην καρδιά, τον εγκέφαλο, τις αρθρώσεις, το δέρμα, τα μαλλιά κ.ά. Προσέξτε, μόνο τα ψάρια σας να μην είναι τηγανητά και βουτηγμένα στο βούτυρο. Προτιμήστε τα στα κάρβουνα και αν έχουν και σάλτσα, ζητήστε τη στο πλάι.

Μην παρασύρεστε από το ψωμί
Το ξέρουμε ότι μέχρι να έρθει το κυρίως, η σαλάτα και το βουτηγμένο ψωμί στο λάδι μοιάζει σαν όαση, αλλά πρέπει να φανείτε δυνατοί. Μία φέτα ψωμιού βουτηγμένη στο λάδι μπορεί να φτάνει και τις 150-200 θερμίδες κι εσείς να έχετε φάει ένα μικρό γεύμα πριν έρθει το κυρίως, χωρίς να το έχετε καταλάβει.

Μοιραστείτε το επιδόρπιο
Θέλετε να φάτε βάφλα με παγωτό; Σας γυάλισε εκείνο το κομμάτι λεμονόπιτας; Λιγουρεύεστε λίγο κορμό σοκολάτας: Φάτε τα, αλλά μοιραστείτε τα με το ταίρι ή τη φίλη σας. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να το απολαύσει και φάτε τη μισή ποσότητα, έχοντας επιτύχει και την απόλαυση και την εγκράτεια. Θυμηθείτε ότι οι πρώτες μπουκιές είναι αυτές που απολαμβάνουμε πραγματικά και φάτε τες αργά.