Οι αρχές της Αυστραλίας δεσμεύθηκαν σήμερα ότι θα αυξηθεί η αστυνόμευση για την επιβολή του lockdown στο Σίδνεϊ, απέκλεισαν πάντως την ιδέα να επιβληθούν επιπλέον μέτρα, όπως απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, καθώς κατέγραψαν ρεκόρ 344 κρουσμάτων του κορωνοϊού, έναντι 66 την προηγουμένη.

Ενώ οι πέντε και πλέον εκατομμύρια κάτοικοι της μεγαλύτερης πόλης της χώρας παραμένουν υπό περιοριστικά μέτρα για πάνω από έξι εβδομάδες, οι αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας κατέγραψαν παράλληλα τρεις θανάτους εξαιτίας του COVID-19. Και τα τρία θύματα δεν είχαν εμβολιαστεί. Στα νοσοκομεία της πολιτείας έχουν εισαχθεί 357 ασθενείς με τον COVID-19, οι 60 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), οι 28 διασωληνωμένοι.

Καθώς εγείρονται ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων στο Σίδνεϊ, που ορίζουν ότι οι κάτοικοι πρέπει να μένουν σπίτι και να μη βγαίνουν παρά μόνο αν είναι απόλυτα απαραίτητο, οι αρχές ανέφεραν πως ζήτησαν από την αστυνομία να εντατικοποιήσει τους ελέγχους, ειδικά σε μικρά εμπορικά καταστήματα, και πρόσθεσαν πως συνεχίζουν να καταγράφονται «πολλές άσκοπες μετακινήσεις».

Στη γειτονική Βικτόρια καταγράφηκαν 20 κρούσματα, από 11 την προηγουμένη, με τις 15 περιπτώσεις να είναι πρόσωπα που είχαν επαφές στην κοινότητα, στοιχείο το οποίο εγείρει την πιθανότητα να παραταθεί το lockdown και στη Μελβούρνη, τη δεύτερη πολυπληθέστερη αυστραλιανή πόλη, πέραν της Πέμπτης.

Με 942 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 επί συνόλου 36.700 κρουσμάτων του SARS-CoV-2, η Αυστραλία επαινείται διότι αντιμετώπισε την πανδημία πολύ πιο αποτελεσματικά από άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Όμως η πολύ πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα του νέου κορωνοϊού θέτει τώρα υπό αμφισβήτηση τις ελπίδες της Αυστραλίας πως θα άνοιγε ξανά και θα επιτύγχανε την οικονομική ανάπτυξη, καθώς η εκστρατεία εμβολιασμού – κατά τους επικριτές της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον – είναι εξαιρετικά αργή και αναποτελεσματική.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός είπε σήμερα πως το Σίδνεϊ δίνει «σκληρή μάχη» με τη Δέλτα και εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα θα έχει επιστρέψει στην ομαλότητα στα τέλη της χρονιάς, όταν με βάση το σχέδιό του όλοι οι Αυστραλοί άνω των 16 ετών θα έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου για τον COVID-19. «Θέλω οι πάντες να μαζευτούν γύρω από το τραπέζι τα Χριστούγεννα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μόρισον στην Καμπέρα.

Στη Νέα Νότια Ουαλία, οι αρχές θέτουν στόχο να έχουν εμβολιαστεί έξι εκατομμύρια άνθρωποι ως το τέλος του μήνα, με άλλα λόγια να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εγκεκριμένου εμβολίου για τον COVID-19 όλος ο ενήλικος πληθυσμός, για να αρθούν τα μέτρα. Ως εδώ έχουν χορηγηθεί κάπου 4,5 εκατ. δόσεις συνολικά και έχει εμβολιαστεί πλήρως το 23% των πολιτών άνω των 16 – ποσοστό ελαφριά υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο.

Οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται για να περιοριστεί η εξάπλωσή της στη Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη θα έχουν αποτέλεσμα η οικονομία της Αυστραλίας να υποστεί ύφεση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

«Υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία, αλλά θέλω ο κόσμος (...) να έχει αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και να ξέρει πως θα δούμε φως στην άκρη του τούνελ», αντέτεινε πάντως ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας, ο Τζος Φράιντενμπεργκ, στο τηλεοπτικό δίκτυο Seven News.