Ολοένα και πιο μελανή είναι η εικόνα της επιδημίας που συνθέτουν οι «σκληροί δείκτες», δηλαδή οι νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι, καθώς η χώρα οδεύει στην καρδιά του Αυγούστου.

Ωστόσο, εφέτος ό,τι σηματοδοτεί ο Δεκαπενταύγουστος για την κοινωνική και θρησκευτική ζωή γεννά μεγάλη αγωνία καθώς ο συγχρωτισμός των ημερών σε συνδυασμό με την επιστροφή των παραθεριστών προς την ηπειρωτική χώρα και στα αστικά κέντρα θεωρείται βέβαιον ότι θα αλλάξουν και πάλι την επιδημιολογική κατάσταση.

Η σταθεροποίηση σε υψηλό επίπεδο των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού – περίπου 3.000- τις τελευταίες τρεις εβδομάδες αποτυπώνεται ήδη στα λεγόμενα «σκληρά δεδομένα» και προδιαγράφουν δύσκολες και τις εβδομάδες που ακολουθούν. Ειδικότερα, το χθεσινό επιδημιολογικό δελτίο ανέφερε 20 θανάτους με το σύνολο των νεκρών μέσα στις πρώτες εννέα ημέρες του Αυγούστου να είναι 212, άλλες 223 εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία και 207 διασωληνωμένους ασθενείς, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί ηλικίας κάτω των 64 χρόνων.

Επίσης, τα 2.595 νέα κρούσματα κορωνοϊού -κατόπιν μόλις 44.775 ελέγχων- κατέγραψαν νέο «ρεκόρ Δευτέρας» σε ό,τι αφορά τα κρούσματα. Υπενθυμίζεται ότι καθόλη τη διάρκεια της επιδημίας κάθε Δευτέρα η επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) περιείχε μικρότερο αριθμό κρουσμάτων σε σύγκριση με τις άλλες ημέρες της εβδομάδας διότι διενεργούνταν λιγότερα τεστ κορωνοϊού. Μόλις την προπερασμένη Δευτέρα, στις 2 Αυγούστου είχαν ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ 2.156 νέες λοιμώξεις, μέσα από 48.820 ωστόσο ελέγχους. Η θετικότητα των τεστ τότε ήταν στο 4,41%, ενώ χθες έφθασε στο 5,79 %.

Στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται πλέον 1.812 ασθενείς, από τους οποίους οι 1.328 βρίσκονταν σε απλές κλίνες και οι 484 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), σε Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Ανάλογος αριθμός νοσηλευομένων ήταν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, δηλαδή πριν από δύο μήνες. Τότε η επιδημία βρισκόταν σε αποδρομή, ομοίως και ο ρυθμός των νοσηλευομένων. Ενδεικτικά, στις 9 Ιουνίου νοσηλευόμενοι ήταν 1.753. Έναν μήνα αργότερα τα εξιτήρια συνεχίζονταν χωρίς να καταγράφονται αλλά είχε αρχίσει να ανεβαίνει και πάλι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων. Στις 13 Ιουλίου μέσα στα νοσοκομεία βρίσκονταν 651 ασθενείς. Όμως τα κρούσματα στην κοινότητα ήταν πολλά – εκείνη την ημέρα είχαν ξεπεράσει για πρώτη φορά μέσα στον Ιούλιο τα 3.000 κρούσματα- και δημιουργούσαν το νέο κύμα των ασθενών προς τα νοσοκομεία, που δυνάμωσε στο τέλος Ιουλίου και συνεχίζεται ακόμη.

Το αποτύπωμα της σημερινής διασποράς στο σύστημα υγείας αναμένεται μετά από 12 περίπου ημέρες, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μοντέλα. Των 220 νέων ασθενών που χρειάστηκε να εισαχθούν στα νοσοκομεία της επικράτειας το περασμένο 24ωρο, είχαν προηγηθεί 3.593 νέα κρούσματα στις 27 Ιουλίου.

Στην Αττική καταγράφεται μόλις το 1/4 των κρουσμάτων ημερησίως, γεγονός που αποδίδεται στο ότι έχουν μετακινηθεί λόγω διακοπών εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι του λεκανοπεδίου. Χθες ενδεικτικά από τα 2.598 κρούσματα της επιδημιολογικής έκθεσης, στην Αττική επιβεβαιώθηκαν τα 657.

Κρήτη, το νησί του κορωνοϊού – 2.977 κρούσματα σε 9 ημέρες

Το κύμα της επιδημίας συνεχίζει να υψώνεται στην Κρήτη. Πριν καν παρέλθει το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου, η Κρήτη συμπληρώνει 2.977 συνολικά κρούσματα για τον μήνα, μετά τα 440 του περασμένου 24ωρου που κατανέμονται ως εξής: 214 στο Ηράκλειο, 30 στο Λασίθι, 51 στο Ρέθυμνο και 145 στα Χανιά, στα οποία η αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού είναι στο 92,6.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το περασμένο 24ωρο, στα νοσοκομεία της Κρήτης νοσηλεύονται 173 ασθενείς με κορωνοϊό, με το ΠΑΓΝΗ, το Βενιζέλειο και το Νοσοκομείο Χανίων να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, Αρνητικής Πίεσης) βρίσκονται 49 ασθενείς. Μέσα σε 12 μόλις ημέρες έχει καταγραφεί αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών κατά 40% και των ασθενών στις ΜΕΘ κατά 53%.

Η μεγάλη διασπορά στο νησί κορυφώνει την αγωνία. Για τον μήνα Ιούλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, η πλέον μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα αποτέλεσε το 85,42% των μεταλλαγμένων κρουσμάτων στην Κρήτη όπου, πλην της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Λασιθίου, οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί δεν έχουν φτάσει καν το 50% του πληθυσμού, σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας.