To Eθνικόν Αστεροσκοπείον Αθηνών σε ανάρτηση του στην επίσημη ιστοσελίδα του αναφέρει ότι τα σωματίδια που έχουν προκύψει από τις μεγάλες φωτιές στην Ελλάδα όλες αυτές τις μέρες έχουν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα και στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Συγκεκριμένα: Τα επίπεδα των επιβλαβών αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα) είναι υψηλά σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα, Ναύπακτος, κα) και σε περιοχές της Μεσσηνίας. Στο Λεκανοπέδιο Αττικής είναι σε χαμηλά και ικανοποιητικά επίπεδα.

Καλούνται οι κάτοικοι, στις προβληματικές περιοχές (κυρίως σε μωβ ή κόκκινο χρώμα) να έχουν κλειστά τα παράθυρα και πόρτες των κατοικιών τους και αν πρέπει να εξέλθουν να χρησιμοποιούν μάσκες N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5. Να ακολουθείτε τις οδηγίες που περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας που εκδόθηκε στις 03/08/2021.

Οι χάρτες παρουσιάζουν τα ωριαία επίπεδα συγκεντρώσεων των σωματιδίων PM2.5 (οι τιμές είναι βαθμονομημένες και ακριβείς). Τα στοιχεία προέρχονται από το δίκτυο αισθητήρων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ), που λειτουργεί στο πλαίσιο της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

Δείτε το σχετικό χάρτη: