Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου ανακοινώθηκε η εξαγορά του Αιολικού Πάρκου Παναχαϊκού, που κατέχει μέχρι σήμερα τα πρωτεία, ως η μεγαλύτερη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Ελλάδα. Το Αιολικό Πάρκο Παναχαϊκού εξαγόρασε η εταιρεία επενδύσεων Cubico Sustainable Investments (Cubico), η οποία θεωρείται ηγέτιδα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η εξαγορά της «Αιολική Παναχαϊκού ΑΕ» έγινε από την Enora, στην οποία ανήκαν τα δύο λειτουργικά χερσαία αιολικά πάρκα που έχουν συνολική ισχύ 48,5 MW και βρίσκονται στις κορυφές του Παναχαϊκού. Οπως έγινε γνωστό, η Enora και η θυγατρική της Enteka Services θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται τα πάρκα, διασφαλίζοντας την ομαλή μετάβαση της ιδιοκτησίας. Ποιοί είναι όμως οι νέοι ιδιοκτήτες του αιολικού πάρκου;

Η Cubico Sustainable Investments είναι κορυφαίος επενδυτής και μακροπρόθεσμος ιδιοκτήτης και διαχειριστής παγκόσμιων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η επενδυτική εταιρεία ιδρύθηκε το 2015 και ανήκει από κοινού στο Ontario Teachers Pension Plan, που είναι το συνταξιοδοτικό ταμείο των δασκάλων του Οντάριο του Καναδά και στο PSP Investments που είναι το συνταξιοδοτικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων του Καναδά.

Το Ontario Teachers Pension Plan (Συνταξιοδοτικό Σχέδιο Δασκάλων του Οντάριο) είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός, υπεύθυνος για τη διαχείριση των συντάξεων καθορισμένων παροχών για τους δασκάλους των σχολείων της καναδικής επαρχίας του Οντάριο.

Είναι το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα του Καναδά, με καθαρά περιουσιακά στοιχεία άνω των 207,4 δισ. δολαρίων ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, η PSP Investments είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές συνταξιοδοτικών επενδύσεων στον Καναδά (Επενδύσεις σε Δημόσιο Τομέα), με 169,8 δισ. δολάρια ΗΠΑ υπό διαχείριση.

Το γνωστό fund ελέγχει και το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Από την ίδρυσή της το 1999, η PSP Investments έχει εξελιχθεί από έναν μικρό οργανισμό, που επενδύει σε δημόσιες αγορές και σταθερό εισόδημα, σε έναν μεγάλο παγκόσμιο θεσμικό επενδυτή που επιβλέπει ένα ποικίλο χαρτοφυλάκιο σε πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. 


Οι 57 ανεμογεννήτριες του Αιολικού Πάρκου Παναχαϊκού

Το «Αιολικό Πάρκο Παναχαϊκού» αποτελείται στην ουσία από δύο επιμέρους αιολικά πάρκα με 57 ανεμογεννήτριες, με τις ονομασίες «Παναχαϊκό Ι» και «Παναχαϊκό ΙΙ». Το αιολικό πάρκο «Παναχαϊκό Ι» απαρτίζεται από 41 τρίπτερες ανεμογεννήτριες, με συνολική δυναμικότητα έκαστης 850 kW.

Το αρχικό αιολικό πάρκο «Παναχαϊκό Ι» μέχρι πρόσφατα ήταν το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα, καθώς ξεπεράστηκε από αυτό της Enel Green Power στον Καφηρέα με 67 ανεμογεννήτριες.

Εγκαινιάστηκε το 2006, από τον τότε υπουργό Aνάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και ήταν ένα από τα πρώτα μεγάλα έργα ΑΠΕ στην χώρα και έχει συνολική ισχύ 34,85 MW. Ακολούθησε το «Παναχαϊκό ΙΙ» το 2009 με 16 ανεμογεννήτριες και συνολική ισχύ 13,6 MW.

Το «Παναχαϊκό Ι» υπολογίζεται ότι παρέχει κάθε χρόνο 90.000 MWh, που τις χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για να καλύπτει τις ανάγκες 25.000 περίπου σπιτιών της περιοχής της Πάτρας (5-7% των αναγκών της πόλης σε ηλεκτρικό ρεύμα). Υποκαθιστά 19.000 τόνους πετρελαίου.

Η αποφυγή αερίων ρύπων λόγω της λειτουργίας του έργου εκτιμάται ότι ανέρχεται ετησίως σε 68.154 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Γ’ ΚΠΣ, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ) του υπουργείου Ανάπτυξης.

Πηγή: Πελοπόννησος.