Το υπουργείο Τουρισμού συμμετέχει ως Εθνικός Φορέας στο διαγωνισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), με τίτλο «Best Tourism Villages», για την ανάδειξη τριών (3) χωριών ή δημοτικών κοινοτήτων της Ελλάδας, με πληθυσμό μέχρι 15.000 κατοίκους, που προωθούν τον αγροτουρισμό. Ο διαγωνισμός αυτός έχει τρεις πυλώνες: α) την απονομή σήματος «best tourism village», β) τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αναβάθμισης όσων υποψηφιοτήτων δεν κατάφεραν να πάρουν το σήμα και γ) τη συμμετοχή των υποψηφίων στο δίκτυο συντονισμού και ανάδειξης καλών πρακτικών.

Προς τον σκοπό αυτό, η αρμόδια για τις ειδικές μορφές Τουρισμού, υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη, απέστειλε επιστολές σε όλους τους περιφερειάρχες της Ελλάδας, ενημερώνοντάς τους για το διαγωνισμό και ζητώντας προς τους οικείους δήμους τους να καταθέσουν φάκελο υποψηφιότητας προς το υπουργείο Τουρισμού, μέχρι τις 9 Αυγούστου 2021. Ακολούθως, το υπουργείο Τουρισμού, μέσω ειδικής ομάδας εργασίας που θα συστήσει η υφυπουργός κ. Σοφία Ζαχαράκη, θα αξιολογήσει τις υποψηφιότητες και θα προτείνει μέχρι το τέλος του Αυγούστου τρία (3) χωριά ή δημοτικές κοινότητες της Ελλάδας προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

Η πρωτοβουλία αυτή της ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού στοχεύει στην ενίσχυση του ρόλου του αγροτουρισμού, στην αξιοποίηση και στη διαφύλαξη των αγροτικών χωριών, σε συμφωνία με τα συνδεόμενα χωριά, τοπία, συστήματα γνώσεων, την ποικιλότητα, τις τοπικές αξίες και δραστηριότητες. Επίσης, στόχος είναι η προώθηση καινοτόμων και μετασχηματιστικών προσεγγίσεων με σκοπό την ανάπτυξη του τουρισμού σε αγροτικούς προορισμούς, οι οποίοι συμβάλλουν με τη σειρά τους στην πραγμάτωση της βιώσιμης ανάπτυξης και των πυλώνων που αυτή περιλαμβάνει (οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική).

Με δήλωσή της η υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη τόνισε πως «στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του αγροτουρισμού στην Ελλάδα, ως ειδικής μορφής Τουρισμού, συμμετέχουμε ως χώρα στο διαγωνισμό του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού με τίτλο "Best Tourism Villages" και αναδεικνύουμε προορισμούς και χωριά της πατρίδας μας, που έχουν ως στόχευση ένα ισορροπημένο αγροτουριστικό μοντέλο ανάπτυξης».