Στην Ηλεία η οποία δοκιμάζεται από τις πυρκαγιές που έχουν κατακάψει χιλιάδες στρέμματα δάσους και καίει ανεξέλεγκτη βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός μετέβη στην περιοχή μετά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και αποφασίστηκε η συνδρομή του Στρατού στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στο κινητό συντονιστικό κλιμάκιο και είχε ενημέρωση για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα τόσο από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που βρίσκεται στην περιοχή από χθες, όσο και από κατοίκους και φορείς της περιοχής.

Μετά την ολοκλήρωση της «αυτοψίας» στις περιοχές που πλήττει η φωτιά, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στα μέσα ενημέρωσης, ξεκαθαρίζοντας ότι πρώτιστο μέλημα της πολιτείας είναι οι ανθρώπινες ζωές. «Με οργανωμένες εκκενώσεις προστατεύουμε ζωές» υπογράμμισε, δίνοντας έμφαση στον συντονισμό των αρμόδιων φορέων, ώστε οι εκκενώσεις αυτές να είναι δυνατές.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ότι το κράτος θα είναι δίπλα στους πληγέντες, στάθηκε στην κλιματική αλλαγή, και τόνισε ότι θα εκπονηθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας.

«Κάνουμε οργανωμένες εκκενώσεις, ώστε να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή. Αυτές οι εκκενώσεις δεν μπορούν να γίνουν, εάν δεν έχουμε τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όταν γίνεται μια εκκένωση, γίνεται για το καλό των συμπολιτών μας. Από κει και πέρα ας αντιμετωπίσουμε αυτό το δύσκολο διάστημα που έχουμε μπροστά μας και όταν έρθει η ώρα, που θα έρθει πολύ συντομα, η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους πολίτες που επλήγησαν. Έχουμε ένα νομοθετημένο πλαίσιο για κρατική αρωγή, που σημαίνει ότι όσοι πολίτες είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται από την πυρκαγιά, θα τυγχάνουν αποζημίωσης, ώστε τα σπίτια να αποκατασταθούν και πάλι» υπογράμμισε.

Και συνέχισε: «Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε χειριστεί μια σειρά από φυσικές καταστροφές, με πιο έντονη αυτή του Ιανού, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ως προς την αποζημίωση των πολιτών. Εάν υπάρχουν ακόμα λίγοι που έχουν επιφυλάξεις για το εάν η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικό φαινόμενο, τους καλώ να έρθουν εδώ πέρα και να δουν την ένταση των φαινομένων και να διαπιστώσουν ότι εάν δεν κάνουμε κάτι σύντομα θα βιώνουμε όλο και πιο δραματικές καταστάσεις. Η χώρα μερίμνησε μέσα από το επόμενο ΕΣΠΑ να εξασφαλίσει πόρους δύο δισ. για το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας που έχει εκπονηθεί στη χώρα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, δε, ότι είναι ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις, προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση, αλλά και να γίνουν άμεσα αυτοψίες και μελέτη για τυχόν διαβρώσεις και πρόληψη άλλων καταστροφών.


Βίντεο: ionian