Οι φωτογραφίες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και είναι συγκλονιστικές, τραβηγμένες από το βράδυ της Τετάρτης όταν το πύρινο μέτωπο της φωτιάς τύλιγε τον χώρο της Ολυμπιακής Ακαδημίας, αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Το σήμα κατατεθέν στη συνείδηση των ξένων τουριστών του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αλλά και του κλέους της αρχαίας Ελλάδας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι εθελοντές και οι φορείς έδωσαν μάχη για να συγκρατήσουν τη φωτιά και να μην την αφήσει να φτάσει στην Αρχαία Ολυμπία.

Μάχη που κράτησε όλη τη νύχτα. Στο τέλος τα κατάφεραν. Ο χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας έμεινε άθικτος από το πύρινο μέτωπο (τουλάχιστον για την ώρα), όμως όλα γύρω του έχουν καεί.

Τα δέντρα, το πράσινο και το δάσος που υπήρχε κοντά στον χώρο. Το Ιερό Άλσος. Χάθηκαν δηλαδή όλα εκείνα τα στοιχεία, η αύρα του μέρους που είχαν οδηγήσει τους προγόνους μας και συγκεκριμένα τους Ηλείους, να φτιάξουν στο σημείο έναν από πιο ξακουστούς ναούς του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Οι στάχτες «έκαψαν» και τη μαγεία του μέρους που θα αργήσει να επιστρέψει στη κανονικότητα του. Τουλάχιστον μας έμεινε το μνημείο. Και αυτό είναι το σημαντικό.