Πρωτοφανής και εκ του αποτελέσματος επιτυχημένη, καθώς δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής ή τραυματισμός κρίνεται η επιχείρηση διάσωσης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών και της ΕΛΑΣ, πολιτών που εγκλωβίστηκαν στις παράκτιες περιοχές της Δυτικής Αιγιάλειας, ενώ έκαιγε ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Ζήρια, το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου.

Συναγερμός στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος σήμανε, όταν ο  Γ’ Λιμενικός Σταθμός Αιγίου, δέχθηκε τηλεφωνικές κλήσεις από πολίτες που βρίσκονταν στην παραλία Μπούκα -Καμάρες , ζητώντας βοήθεια για ν’ απομακρυνθούν από την περιοχή, καθώς δεν υπήρχε άλλο σημείο διαφυγής, την ώρα που το πύρινο μέτωπο πλησίαζε απειλητικά.

Ακολούθησε μια ακόμα κλήση από νεαρή εργαζόμενη σε κάμπινγκ στο Λαμπίρι που αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα. Κατά πληροφορίες, από το συγκεκριμένο σημείο απεγκλωβίστηκαν διά θαλάσσης τουλάχιστον 4 συνολικά άτομα.

Επί τόπου, έσπευσε πλωτό της οικείας λιμενικής αρχής παραλαμβάνοντας κατοίκους και λουόμενους, ενώ παράλληλα από τη στεριά ο λιμενάρχης Αιγίου, Μιχάλης Κωστάκης σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, αντιπύραρχο Ανδρέα Στεμπίλη, συνέδραμαν στον απεγκλωβισμό οχημάτων από την περιοχή.

Υπό το συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού στην ευρείας κλίμακας επιχείρηση συμμετείχαν 4 περιπολικά σκάφη, 8 ιδιωτικά, ενώ κινητοποιήθηκε και το φέρι μποτ «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σ» που εκτελεί δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Ρίου – Αντίρριου.

Προσέγγιζαν τις παραλίες και απομάκρυναν όλους όσοι μεταφέρονταν εν συνεχεία εκεί, από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τις εκκενώσεις των χωριών Ζήρια, Καμάρες και Λόγγος. Μάλιστα στον Λόγγο, η προληπτική εκκένωση ξενοδοχειακής μονάδας έγινε εξ’ ολοκλήρου μέσω θαλάσσης.

Συνολικά απεγκλωβίστηκαν 107 άτομα, από τις παραλίες «Μπούκα», Λόγγου και  Λαμπίρι (κάμπινγκ Tsolis), τα οποία μεταφέρθηκαν στο παλιό λιμάνι του Αιγίου, όπου βρισκόταν κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Πηγή: Πελοπόννησος