Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει ο καύσωνας σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, στην Αχαΐα.

Για παράδειγμα στο νομό το ρεκόρ της Τρίτης των 42,6 βαθμών στην Κάτω Αχαΐα, έσπασε αυτό της Τετάρτης με τον υδράργυρο πάλι στην Κάτω Αχαΐα να φτάνει τους 43 βαθμούς.

Η θερμοκρασία αυτή είναι ότι υψηλότερο έχουμε δει το φετινό καλοκαίρι στην περιφερειακή ενότητα της Αχαΐας, σύμφωνα με τον Νικόλα Σερέτη που ήδη έχει ξεκινήσει και κάνει την έρευνα του σχετικά με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην περιοχή και τα ρεκόρ που σπάνε το ένα μετά το άλλο.

Ο ίδιος μιλώντας στο patrasevents.gr για το θέμα του καύσωνα τονίζει ότι η κατάσταση αυτή έχει να κάνει άμεσα με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθώς συνδέεται με το όλο φαινόμενο.  

«Το τελευταίο δεκαήμερο βιώνουμε έναν πραγματικά εξαντλητικό και ιστορικό καύσωνα με τα ρεκόρ απόλυτης μέγιστης θερμοκρασίας για πολλές περιοχές να καταρρίπτονται. Δυστυχώς όμως δεν είναι η μοναδική φορά κατά το τελευταίο διάστημα.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την πόλη της Πάτρας και την Αχαΐα γενικότερα έχει καταρριφθεί το ρεκόρ απόλυτης μέγιστης για τον Μάιο πέρυσι, εκείνο του Οκτωβρίου πάλι το 2020 και εκείνο του Ιανουαρίου φέτος».

Έχουν καταρριφθεί δηλαδή τρία θερμικά ρεκόρ για την περιοχή μας, μέσα σε περίπου έναν χρόνο. Η επανάληψη αυτή της υψηλής θερμοκρασίας συνδέεται, σύμφωνα με τον Νικόλα Σερέτη με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και τονίζει:

«Απ' ότι φαίνεται υπάρχει μια επαναληψιμότητα σε ακραίες θερμοκρασίες η οποία μας δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή είναι πλέον παρούσα με τον ανθρώπινο παράγοντα και τις δραστηριότητές του δυστυχώς να μην αλλάζουν και να είναι εκείνες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην όξυνση της κατάστασης». Άρα, όσο ο άνθρωπος δεν αλλάζει, τόσο δυσκολότερες μέρες έρχονται μπροστά μας…