Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει με νόμους και εγκυκλίους, και μάλιστα μέσα στο κατακαλόκαιρο, την επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα. Σήμερα, βάζει στο στόχαστρο τη σχολική καθαριότητα, φέρνοντας μεγαλύτερη επιδείνωση στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα.

Με τη νέα εγκύκλιο που έφερε πριν λίγες μέρες, ελαστικοποιεί ακόμα περισσότερο την εργασία, αυξάνει το ποσοστό της μερικής απασχόλησης, προσθέτοντας τη «δυνατότητα» της 2ωρης εργασίας, πέρα από την 3ωρη εργασία που ίσχυε μέχρι πέρσι για το 40% των σχολικών καθαριστριών. Άμεσο αποτέλεσμα πέρα των άλλων, είναι και η μείωση του εργατικού μισθού των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή ο γνωστός Καραγεωργόπουλος, εργατοπατέρας της ΓΣΕΕ, εκ Πατρών προερχόμενος, ο οποίος φωτογραφήθηκε με τους Υπουργούς της κυβέρνησης της ΝΔ, καθησύχαζε τις σχολικές καθαρίστριες ότι με την συμβολή της ΓΣΕΕ λύθηκε το πρόβλημά τους. Τελικά, τι είναι αυτό που συμφώνησε ο κύριος Καραγεωργόπουλος με την κυβέρνηση; Τη 2ωρη και 3ωρη απασχόληση; Τη μείωση του μισθού των εργαζόμενων; Δεν μας κάνει εντύπωση! Είναι γνωστές οι πρακτικές τους!

Καλούμε τους εργαζόμενους στη σχολική καθαριότητα να σηκώσουν το κεφάλι ψηλά, να σταματήσουν να αποδέχονται όλη αυτή την ομηρία κάθε χρόνο μέσα από συμβάσεις που ανανεώνονται κάθε χρόνο. Να δείξουν εμπιστοσύνη στη δύναμή τους, στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα μέσα από τα σωματεία τους. Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας είναι στο πλευρό τους, στηρίζει το δίκαιο αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση, η οποία έχει και την αποκλειστική ευθύνη:

• Την ασφαλή λειτουργία των σχολείων από Σεπτέμβρη και ειδικά εν μέσω πανδημίας. Με την καθαριότητα των σχολείων δεν μπορεί κανείς να παίζει.
• Άμεση μονιμοποίηση όλου του αναγκαίου προσωπικού στη σχολική καθαριότητα με βάση και τις ανάγκες κάθε Δήμου.
• Να μη χάσει κανένας εργαζόμενος στη σχολική καθαριότητα τη δουλειά του, να μην υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές τους σχέσεις.

Η καθαριότητα των σχολείων δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στη σχολική καθαριότητα. Καλούμε τους καθηγητές, τους δασκάλους, τους γονείς και τους εργαζόμενους στους Δήμους, να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των σχολικών καθαριστριών, να δυναμώσουν τον αγώνα για σταθερή-μόνιμη δουλειά.