Από εκεί που η Αχαΐα προχωρούσε με "γκάζι" την εμβολιαστική διαδικασία, κάνοντας σημαντικά βήματα για την απόκτηση του τείχους της ανοσίας, πλέον, έχοντας φτάσει στις αρχές Αυγούστου, στην καρδιά του καλοκαιριού, ο ρυθμός αυτός άλλαξε εντελώς.

Η Αχαΐα έχει φτάσει να βαδίζει προς το τείχος της ανοσίας με ρυθμούς "χελώνας" και η διαπίστωση αυτή δεν φαίνεται μόνο μέσα από τον κόσμο που καθημερινά καταφτάνει στα εμβολιαστικά κέντρα της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής, όπου τα ραντεβού είναι σαφώς πιο αραιά. 

Φαίνεται αν κοιτάξει κανείς την λίστα με τα εμβόλια που γίνονται σε κάθε περιοχή, με βάση τα στοιχεία που δίνονται στην επίσημη κυβερνητική σελίδα. Με βάση αυτή ο αριθμός των διπλά εμβολιασμένων για την Αχαΐα, μόλις που έχει ξεπεράσει τους 140.00

Ήταν στους 139.544 την 2η Αυγούστου, συν τους κάτι περισσότερους από 1.000 που ήταν να εμβολιαστούν την επομένη. Αν θυμηθούμε το σερφάρισμα που είχαμε κάνει πριν από δέκα περίπου μέρες στην ίδια σελίδα, ο αριθμός των διπλά εμβολιασμένων ήταν κοντά στους 133.000

Με λίγα λόγια τα άτομα που στο μεσοδιάστημα έκαναν τη δεύτερη δόση του εμβολίου ήταν ελάχιστα. Μη ξεχνάμε ότι στις αρχές του καλοκαιριού μόνο στο Κέντρο Υγείας του Αγίου Αλεξίου τα εμβόλια που γίνονταν σε καθημερινή βάση ξεπερνούσαν τα 2.000. 

Δεν μιλάμε δηλαδή για μία απλή πτώση, αλλά μια κατρακύλα του ρυθμού της εμβολιαστικής διαδικασίας, τουλάχιστον για την περιφερειακή ενότητα που παρόλα αυτά συνεχίζει να βρίσκεται στις υψηλές θέσεις της λίστας με τις εμβολιασμένες περιοχές.

Δείγμα του ότι η κατρακύλα αυτή είναι γενικό φαινόμενο, όλη της επικράτειας και δεν έχει να κάνει απλά και μόνο με την περιοχή μας. Αν και σε επίπεδο συνολικού αριθμού εμβολίων, αν κοιτάξει κανείς τη λίστα, θα δει ότι μας πέρασε το Ηράκλειο και μας ακολουθούν από κοντά η Ανατολική Αττική και η Λάρισα. 


Ανασταλτικός παράγοντας ο καύσωνας

Η πτώση των εμβολίων αποδίδεται από τους ειδικούς και τις αρχές, από τη μία στις διακοπές και από την άλλη στον καύσωνα.

Είναι σίγουρο ότι οι δύσκολες αυτές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο δεκαήμερο, με τον υδράργυρο της θερμοκρασίας θα φρέναραν πολλούς από το να εμβολιαστούν. Είτε για την πρώτη, είτε για τη δεύτερη δόση. 

Οι διακοπές και η γενικότερη χαλάρωση του καλοκαιριού είναι και αυτή σίγουρα στους παράγοντες της πτώσης. Όμως εκτός αυτού υπάρχει και η επιμονή των αντιεμβολιαστών και των ανθρώπων εκείνων που ακόμα δεν έχουν πειστεί για την ανάγκη του εμβολίου.

Κάτι για το οποίο ευθύνεται ασφαλώς το κράτος, η πολιτεία και οι φορείς τους που φαίνεται ότι παρά τα όσα έλεγαν για την καμπάνια ενημέρωσης από πόρτα σε πόρτα, αδυνατούν, τουλάχιστον μέχρι ώρας, να πείσουν ένα μέρος έστω των ανθρώπων αυτών που έχουν (δικαιολογημένα ή όχι, δεν έχει σημασία) τις αναστολές τους.

Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα αλλάξει τελειώνοντας το καλοκαίρι και επιστρέφοντας ο καθένας από εμάς από τις διακοπές του. Γιατί αυτοί θα πρέπει να πειστούν. Όσοι έχουν αναστολές. Οι άλλοι, οι αμετανόητοι αντιεμβολιαστές που βλέπουν στο εμβόλιο τη «νέα τάξη πραγμάτων» ή των ερχομό των ζόμπι, έτσι και αλλιώς, είναι ελάχιστοι…