O Δεκαπενταύγουστος πλησιάζει, οι Έλληνες ετοιμάζονται για τις διακοπές τους, τα διάφορα παραθεριστικά μέρη της Δυτικής Ελλάδος περιμένουν πολλά και τον φετινό Αύγουστο από τον εσωτερικό τουρισμό, ενώ όλα δείχνουν ότι τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, παραμένουν οι βασικές επιλογές για διαμονή.

Η τάση που εμφανίστηκε από την αρχή του φετινού καλοκαιριού, στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, όπου ένα μεγάλο μέρος των ακινήτων που ήταν στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, είχαν πληρότητα που άγγιξε το 90% και το 95%, συνεχίζεται.

Τάση που σε έναν μεγάλο βαθμό οφείλεται στις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία για τον τουρισμό. Οι Έλληνες τουρίστες δείχνουν να επιλέγουν την βραχυχρόνια μίσθωση, νοικιάζοντας διαμερίσματα και μεζονέτες για τις ολιγοήμερες διακοπές τους και ήδη σε πολλά μέρη της χώρας οι κρατήσεις είναι στο φουλ για τον Δεκαπενταύγουστο.

Η Αχαΐα έχει και αυτή μια παρουσία σε αυτή την τάση, μπαίνοντας στον τουριστικό χάρτη του Airbnb. Με βάση τις κρατήσεις που γίνονται οι περιοχές της Δυτικής Ελλάδας που πρωταγωνιστούν σε αυτόν τον χάρτη είναι όλα τα παραθεριστικά κέντρα και τα χωριά της ακτογραμμής της Ηλείας, με τις αμμουδένιες παραλίες.  

Η Ηλεία θεωρείται το βαρύ "πυροβολικό" στον τουρισμό για την Δυτική Ελλάδα και οι καταχωρήσεις στην πλατφόρμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι δεκάδες για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια.

Τον σημαντικότερο ρόλο σε αυτές τις καταχωρήσεις παίζουν μέρη όπως η Κυλλήνη, η Κουρούτα, το Κατάκολο, το Βαρθολομιό, το Λεβεντοχώρι, η Ζαχάρω, ο Άγιος Ανδρέας, το Κακκόβατο, το Παλούκι, το Κάτω Σαμικό και δεκάδες ακόμα μέρη που παραδοσιακά συγκεντρώνουν κάθε καλοκαίρι κόσμο.


Στην Αχαΐα πρωταγωνιστεί η Αιγιάλεια

Από πλευράς Αχαΐας, η βασική προτίμηση στις κρατήσεις για τον Δεκαπενταύγουστο, είναι κυρίως η Αιγιάλεια (τουλάχιστον πριν από την μεγάλη πυρκαγιά), με μέρη όπως η Ακράτα, το Διακοπτό, η Τράπεζα, ο Λόγγος και τα Σελιανίτικα να έχουν μεγάλη πληρότητα στις καταχωρήσεις.

Η Αιγιάλεια από την ανατολική έως και την δυτική πλευρά της θεωρείται ένας από τους αγαπημένους προορισμούς για τους Αθηναίους επισκέπτες που θέλουν να περάσουν σε ένα κοντινό μέρος τις διακοπές τους.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι για την Αιγιάλεια οι καταχωρήσεις στην πλατφόρμα του Airbnb ξεπερνούν τις 60 και ανάμεσα σε αυτές συναντάει κανείς σερφάροντας στο διαδίκτυο, εξοχικές παραθαλάσσιες λουξ κατοικίες που το ενοίκιο τους ξεπερνάει τα 600 και τα 700 ευρώ την βραδιά.

Πιο χαμηλά είναι η κίνηση για τη Ναυπακτία και την Δυτική Αχαΐα, παρόλο που και αυτές οι περιοχές (ειδικότερα η πρώτη) έχουν παραδοσιακά μεγάλη προσέλευση και από τους Έλληνες επισκέπτες.


Η Μεσσηνία και η Δυτική Πελοπόννησος

Βέβαια η περιοχή που έχει τις περισσότερες κρατήσεις και την πιο δυναμική παρουσία στον τουριστικό χάρη του Airbnb, είναι ο νομός της Μεσσηνίας που αποτελεί ίσως την πιο σημαντική τουριστικά περιφερειακή ενότητα της Πελοποννήσου, με τη μεσσηνιακή Μάνη να έχει φέτος μια ιδιαίτερα έντονη κινητικότητα.

Πάντως, χαρακτηριστικό της γενικότερης ζήτησης που υπάρχει στον χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι ότι στην Πελοπόννησο για το χρονικό διάστημα από 13 Αυγούστου έως 18 Αυγούστου οι κρατήσεις αγγίζουν το 99% και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 92%.

Όλα αυτά τα στοιχεία φανερώνουν ότι η Πελοπόννησος και ειδικότερα η Δυτική Πελοπόννησος (Αχαΐα, Ηλεία Μεσσηνία) θα έχει τα επόμενα χρόνια τη σημαντικότερη τουριστικά παρουσία σε όλη την ηπειρωτική χώρα, έχοντας τη δυναμική να ανταγωνιστεί ακόμα και τον τουρισμό των νησιών που είναι στα top σκαλιά της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας.