Το πρόβλημα για την υπηρεσία Πρασίνου και γενικότερα για τις υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με τον εξωτερικό τομέα, τις εργασίες δηλαδή στους δρόμους, στους κοινόχρηστους χώρους και στην καθαριότητα, δεν έχει να κάνει με τα μηχανήματα.

Τουλάχιστον για τον δήμο της Πάτρας. Έχει να κάνει με την έλλειψη έμψυχου δυναμικού. Αυτό απάντησε σε σχετικό ερώτημα μας ο αντιδήμαρχος Παιδείας Ανδρέας Αθανασόπουλος για το αν ο δήμος διαθέτει χορτοκοπτικά μηχανήματα ή όχι όπως γράφτηκε τις προάλλες στον τοπικό τύπο.

«Ο δήμος της Πάτρας διαθέτει τουλάχιστον τριάντα χορτοκοπτικά μηχανήματα στις αποθήκες του, αν εννοείτε αυτά που όλοι ξέρουμε» τονίζει και μας εξηγεί: «Υπάρχουν δύο ειδών χορτοκοπτικά μηχανήματα που λειτουργούν με ένα διαφορετικό τρόπο, αλλά έχουν τον ίδιο σκοπό και το ίδιο αποτέλεσμα.

Διαθέτουμε άπειρα και από τα δύο. Το πρόβλημα για τον δήμο της Πάτρας είναι ότι δεν έχουμε ανθρώπους για να τα χρησιμοποιούν αφού το έμψυχο δυναμικό στην υπηρεσία μας είναι ελάχιστο και δεν μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες ενός τόσου μεγάλου δήμου στην επικράτεια του».

Ο όρος στο πρόγραμμα

Είναι γνωστό ότι στην υπηρεσία Πρασίνου, αυτή είναι αρμόδια για το κόψιμο των χόρτων των δημοτικών οικοπέδων, των κοινόχρηστων χώρων, των σχολείων, των πλατειών και τόσων ακόμα εργάζονται ως μόνιμοι λιγότερα από 25 άτομα.

Η ενίσχυση που έρχεται κάθε τόσο από τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, δεν μπορεί να βοηθήσει σε ότι έχει να κάνει τουλάχιστον με την χρήση αυτών των μηχανημάτων.

«Υπάρχει ένας όρος στις συμβάσεις που υπογράφει ο κάθε φορέας με τον ΟΑΕΔ για τα άτομα που προσλαμβάνονται κάθε φορά μέσω αυτών των προγραμμάτων που απαγορεύει στον φορέα να βάζει τους συμβασιούχους εργαζόμενους της κοινωφελούς να κάνουν χρήση χορτοκοπτικών μηχανημάτων και ηλεκτρονικών πριονιών.

Κατά συνέπεια αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση για μας αφού και τις ελάχιστες περιόδους του χρόνου που έχουμε κόσμο, δεν μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε για τις εργασίες εκείνες που θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν».

Έληξε η σύμβαση τους

Πλέον οι εργαζόμενοι του κοινωφελούς σταμάτησαν την εργασία τους αφού η σύμβαση τους έληξε και έτσι και αλλιώς η υπηρεσία έμεινε ως έχει, σε μία περίοδο που ίσως έχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από έμψυχο δυναμικό.

Συμπερασματικά, ο δήμος της Πάτρας έχει ανάγκη από προσλήψεις και άτομα που να εργάζονται σε μόνιμη βάση ή έστω με συμβάσεις που όμως να γνωρίζουν και να μπορούν να βγάλουν τη δουλειά.

Αρκετοί από τους συμβασιούχους στις διάφορες υπηρεσίες του δήμου είναι γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια που έχουν καθιερωθεί τα προγράμματα της κοινωφελούς έχουν προσφέρει πολλά.

Όμως η ουσία δεν αλλάζει. Ο δήμος και ειδικότερα οι υπηρεσίες των εξωτερικών εργασιών έχει ανάγκη από κόσμο, με τους περισσότερους από τους παλιούς να βγαίνουν σε συνταξιοδοτήσεις και τα κενά τους να μην καλύπτονται από νέες προσλήψεις. Μηχανήματα όπως είπαμε υπάρχουν. Στις αποθήκες όμως.