Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας μίλησε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε στο MEGA το πρωί της Τρίτης, σχολιάζοντας τα προγνωστικά μοντέλα που κάνουν λόγο για «εκτόξευση» κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο «δεν θέλω να μπω στην ανάλυση των προγνωστικών μοντέλων. Σέβομαι την ερευνητική προσέγγιση του καθενός. Εμείς κινούμαστε με βάση τις προτάσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Ο κρατικός μηχανισμός είναι προετοιμασμένος από την αρχή της πανδημίας για οτιδήποτε. Εφόσον κληθούμε να εφαρμόσουμε συγκεκριμένες πολιτικές ελέγχου, είμαστε έτοιμοι».

Σχετικά με το ενδεχόμενο νέων μέτρων «η κυβέρνηση έχει πολλά εργαλεία στα χέρια της για τα μέτρα που μπορεί να πάρει σε κάθε περιοχή ανάλογα με τα δεδομένα. Στη Μύκονο το 46% των κρουσμάτων συνδέονται με εργασία σε τουριστικές επιχειρήσεις. Σε άλλες περιοχές η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε συναθροίσεις. Έχουν ενισχυθεί όλοι οι μηχανισμοί ελέγχων, αλλά δεν μπορεί σε κάθε μαγαζί και κάθε σοκάκι να υπάρχει ένας αστυνομικός. Ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας είναι συντονιστικός».

Μιλώντας για το φαινόμενο των κορωνοπάρτι, είπε πως «είναι πέρα από κάθε λογική. Δε στοχοποιούμε νησιά ούτε έχουμε τιμωρητική διάθεση. Μεταφέρω καθημερινά από τις ενημερώσεις την αγωνία μας για την εκθετική αύξηση του ιού σε ορισμένες περιοχές που δεν τηρούνται τα μέτρα. Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να αναγκαστούμε να πάρουμε μέτρα, αν όμως ξεφύγει ο ιός, θα αναγκαστούμε να το κάνουμε».