Η Σερβία επωφελείται από τον «τουρισμό της καραντίνας» λόγω COVID-19 καθώς χιλιάδες Ινδοί κάνουν μια 15νθήμερη στάση καθ’ οδόν προς άλλες χώρες.

Η Ινδία έχει καταγράψει περισσότερες μολύνσεις από κορωνοϊό από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πολίτες της δεν επιτρέπεται να εισέλθουν σε πολλές χώρες στη διάρκεια της πανδημίας, εκτός εάν περάσουν δύο εβδομάδες σε κάποιον ενδιάμεσο προορισμό πριν ταξιδέψουν στη χώρα προορισμού.
Δημοφιλής ενδιάμεσος προορισμός η Σερβία

Η Σερβία έχει γίνει ένας δημοφιλής ενδιάμεσος προορισμός για τους Ινδούς επειδή τους προσφέρει είσοδο χωρίς βίζα αν έχουν εμβολιαστεί και έχουν αρνητικό τεστ για τον ιό.

Απαιτείται επίσης να περάσουν τουλάχιστον τις πρώτες επτά ημέρες της διαμονής τους στη Σερβία σε απομόνωση, ανάλογα με τις προϋποθέσεις που θέτουν οι χώρες προορισμού τους. Θα πρέπει επίσης να υποβληθούν και πάλι σε τεστ κορωνοϊού στο τέλος της καραντίνας τους.

Ο Τζάγκντις, ο οποίος είναι από την ινδική πόλη Βιζαχαπατνάμ, έμεινε στην πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, πριν ταξιδέψει για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Τζάγκντις, ο οποίος δεν έδωσε το πλήρες όνομά του, είπε πως περίμενε στην Ινδία «για κάποιο καιρό ώστε να ανοίξουν τα πράγματα».

«Όμως τα πράγματα δεν άνοιγαν... Επιλέξαμε τη Σερβία επειδή δεν χρειαζόμαστε βίζα και [το Βελιγράδι] είναι επίσης μια όμορφη πόλη για εξερεύνηση», είπε ο Τζάγκντις.

Χιλιάδες Ινδοί στο Βελιγράδι τον Ιούλιο

Ιδιοκτήτες ξενοδοχείων είπαν πως χιλιάδες Ινδοί ήρθαν στο Βελιγράδι τον Ιούλιο. «Δεν θα το έλεγα 'τουρισμός της καραντίνας' αλλά τελικά μοιάζει να είναι... υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία που είναι γεμάτα», δήλωσε ο Ίλιγια Σμίλιανιτς, διευθυντής του ξενοδοχειακού ομίλου Mark Group.

Τον Ιούνιο, η Σερβία κατέγραψε 48,4% ετήσια αύξηση στις αφίξεις τουριστών και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων αυξήθηκε κατά 39,3%, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία.

Ο τουρισμός αποτελεί περίπου το 2,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας. Η Σερβία υπέστη απώλειες εσόδων άνω του ενός δισεκ. ευρώ πέρυσι λόγω των περιορισμών εξαιτίας του κορωνοϊού.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, η Σερβία έχει εμβολιάσει σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της που ανέρχεται σε 6,7 εκατομμύρια κατοίκους. Η Σερβία έχει καταγράψει περισσότερους από 722.220 ανθρώπους οι οποίοι μολύνθηκαν από COVID-19 και 7.118 θανάτους από τον ιό.