Σημαντικό θέμα αντιμετωπίζει ο δήμος Πατρέων με τα οικόπεδα αγνώστου κυριότητας ή με τα οικόπεδα που οι ιδιοκτήτες τους ζουν στο εξωτερικό, πολλά από τα οποία παραμένουν με χόρτα και καλαμιές, χωρίς να έχουν καθαριστεί. 

Τα οικόπεδα αυτά που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της επικράτειας του, κυρίως στις συνοικίες έξω από το κέντρο που βρίσκονται στους πρώην Καποδιστριακούς δήμους, προστατεύονται από τον νόμο για την ατομική ιδιοκτησία και χρειάζεται μία ειδική και χρονόβορα διαδικασία για την αντίστοιχη υπηρεσία του δήμου για να στείλει τα συνεργεία της και να μπουν να τα καθαρίσουν. 

Τα αγνώστου κυριότητας οικόπεδα στην Πάτρα, μαζί με τα οικόπεδα που οι ιδιοκτήτες τους ζουν στο εξωτερικό, αντιστοιχούν σε δεκάδες στρέμματα που αν παραμείνουν άκοφτα, με χόρτα και καλαμιές θα είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος για νέες εστίες φωτιών, καθώς εύκολα μπορεί να "αξιοποιηθούν" από επιτήδειους και εμπρηστές. 

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδημαρχία Πρασίνου οι ιδιοκτήτες των υπολοίπων οικοπέδων ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό στις εκκλήσεις του δήμου για να καθαρίσουν τους χώρους τους και έτσι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε αυτό το θέμα. 

Κατά τα άλλα, παρά την μεγάλη επικράτεια που έχει ο δήμος της Πάτρας, τα συνεργεία της υπηρεσίας Πρασίνου, σε συνεργασία με αυτά του τομέα του καθαρισμού, έχουν φροντίσει και έχουν καθαρίσει σε μεγάλο βαθμό τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης, τόσο στο κέντρο, όσο και σε περιοχές που βρίσκονται στις παρυφές της πόλης. 

Παραμένουν, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση σε επιφυλακή, μαζί με τις εθελοντικές ομάδες προστασίας, προχωρώντας από κοινού σε περιπολίες και επεμβαίνοντας σε χώρους και οικόπεδα που χρειάζονται εκ νέου καθαρισμού ή κρίνονται επικίνδυνα για την περίπτωση φωτιάς. 


Τα σημεία που ξεκίνησε η φωτιά

Σύμφωνα με κύκλους της Μαιζώνος τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς που έκαψε σπίτια και απείλησε περιουσίες, ξεκινώντας από κάτι ξερόχορτα στην Ελεκίστρα, δεν θα πρέπει να αναζητηθούν στον μη καθαρισμό οικοπέδων και κοινόχρηστων χωρών.

Το αντίθετο, τα συνεργεία του δήμου, κάτω από τις εντολές της πυροσβεστικής προστασίας, γνωρίζοντας το πόσο ευάλωτες σε φωτιές είναι αυτές οι περιοχές, είχαν τηρήσει και με το παραπάνω τα όσα αναφέρουν οι κανόνες  της πολιτικής προστασίας για την αντιπυρική περίοδο.

Μάλιστα, είχαν περάσει πρόσφατα από τα σημεία που φέρεται να ήταν οι πρώτες εστίες της πυρκαγιάς, καθαρίζοντας τους χώρους αυτούς, με βάση πάντα τις οδηγίες και τις εντολές που πήραν από την πυροσβεστική υπηρεσία για την πολιτική προστασία. 

Ωστόσο, στον δήμο θα περιμένουν το πόρισμα των ειδικών και του ανακριτικού τμήματος της πυροσβεστικής υπηρεσίας, έτσι ώστε να προχωρήσουν σε ολοκληρωμένα συμπεράσματα για τα αίτια της πυρκαγιάς και του πύρινου μετώπου που διαμορφώθηκε, απειλώντας σπίτια, περιουσίες και την ίδια την πόλη.

(Οι φωτογραφίες είναι από τον πρόσφατο καθαρισμό που έκαναν τα συνεργεία του δήμου σε δημοτικό οικόπεδο στην Αρόη).