Με πάνω από 1.500 κρούσματα στο σύνολο του έκλεισε ο Ιούλιος για την Αχαΐα, μετά την εξάπλωση της διασποράς που παρατηρήθηκε μετά από το πρώτο δεκαήμερο του μήνα και λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Πιο συγκεκριμένα ο Ιούλιος έκλεισε με 1.516 κρούσματα για την περιφερειακή ενότητα της Αχαΐας, με το αρνητικό ρεκόρ του μήνα να είναι τα 91 κρούσματα που εντοπίστηκαν την 27η Ιουλίου.

Ο αριθμός των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του Ιουλίου κρατήθηκε σε διψήφιο νούμερο, όμως η διασπορά και η εξάπλωση των νέων μολύνσεων ήταν δεδομένη μετά την εμφάνιση και στην περιοχή μας της μετάλλαξης Δέλτα.

Η μετάλλαξη Δέλτα που έχει μεγάλο ποσοστό μεταδοτικότητας (100% πάνω από το αρχικό στέλεχος), έχει ξεκινήσει να εξαπλώνεται και στο νομό, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα ο ΕΟΔΥ, τα κρούσματα που προέρχονται από το συγκεκριμένο στέλεχος στην Αχαΐα, έφταναν τα 37.

Ωστόσο, κυρίαρχη μετάλλαξη στην περιοχή μας παραμένει η βρετανική που έχει 38 από τα κρούσματα που είχαν εντοπιστεί στο νομό. Τα περισσότερα από τα κρούσματα που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα εντοπίστηκαν στην Πάτρα και στη συνέχεια ακολουθεί το Αίγιο και η περιοχή της Αιγιάλειας. 

Πάντως, ο Ιούλιος με τα 1.516 κρούσματα που καταγράφηκαν στην Αχαΐα κατά τη διάρκεια του, ξεπέρασε τον Μάιο με τα 1366 και έγινε ο χειρότερος μήνας της θερινής περιόδου από την αρχή της πανδημίας.

Τα νούμερα που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες του μήνα μετά το ρεκόρ της 27ης Ιουλίου με τα 91 κρούσματα ήταν ως εξής: 65 κρούσματα την 28η Ιουλίου, 72 κρούσματα την 29 Ιουλίου, 84 κρούσματα την 30η Ιουλίου και 77 κρούσματα την 31η Ιουλίου.

Θυμίζουμε ότι ο χειρότερος μήνας της πανδημίας για την Αχαΐα παραμένει ο Μάρτιος με τα 3.230 κρούσματα, ακολουθεί ο Απρίλης με τα 2.402 και ο Φεβρουάριος με τα 2.212. Ο Ιούλιος έτσι από πλευράς μολύνσεων γίνεται ο τέταρτος χειρότερος μήνας για την Αχαϊα από την αρχή της πανδημίας. 

Οι εκτιμήσεις για τον Αύγουστο

Η τάση των κρουσμάτων και των μολύνσεων για αυτή την χρονική περίοδο, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της περιοχής μας, είναι σαφώς αυξητική, ωστόσο η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, με τον αριθμό να κρατείται σε διψήφια νούμερα.

Δεν αποκλείεται όμως μέσα στον Αύγουστο από τη στιγμή που η τάση αυτή θα συνεχιστεί, με δεδομένη και την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και την αύξηση των μετακινήσεων λόγω διακοπών να έχουμε τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων στις  καθημερινές ενημερωτικές καταγραφές του ΕΟΔΥ.