Ανοδική είναι η τάση στον εξωτερικό τουρισμό που παρατηρείται στα τουριστικά καταλύματα της Δυτικής Ελλάδας, κυρίως στα ξενοδοχεία της Ηλείας και της Αχαΐας.

Οι ξένοι τουρίστες που την περασμένη καλοκαιρινή σεζόν τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία δεν μπόρεσαν να δουν ούτε με τα κιάλια, με τις κρατήσεις να είναι ελάχιστες και τους περισσότερους από τους επαγγελματίες να μένουν «μπουκάλα», πλέον έχουν ξεκινήσει να φαίνονται και να κάνουν και με το παραπάνω αισθητή την παρουσία τους.

Το κομβικό σημείο, σύμφωνα με τους επαγγελματίες, του ξενοδοχειακού κλάδου, έχει να κάνει με την άφιξη των Ρώσων και των Ουκρανών.

Ειδικότερα, οι πρώτοι από τη στιγμή που τους δόθηκε το πράσινο φως για να έρθουν στην χώρα μας και να φτάσουν σε αυτή μέσα από το αεροδρόμιο του Αράξου, ανέβασαν την επιβατική κίνηση του αεροδρομίου και μαζί με αυτή τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Ηλείας, αλλά και της Δυτικής Αχαΐας.

Ούτε οι Ρώσοι, ούτε οι Ουκρανοί είχαν έρθει την περασμένη περίοδο στην Δυτική Ελλάδα και το γεγονός αυτό μάλλον λειτουργεί ευνοϊκά για τον τουρισμό της περιοχής το φετινό καλοκαίρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πτήσεις από την Ρωσία στο αεροδρόμιο του Αράξου μέχρι ώρας είναι δύο την εβδομάδα, αλλά υπάρχει ζήτηση και είναι αρκετά πιθανό  ο αριθμός αυτός από τον Αύγουστο και μετά να γίνει μεγαλύτερος.

Εκτός των Ρώσων και των Ουκρανών, σημαντική μέχρι ώρας είναι η προσέλευση των Πολωνών. Η αγορά αυτή ξεκίνησε δειλά – δειλά την επαφή της από την αρχή της σεζόν με την περιοχή μας και τώρα η προσέλευση των επισκεπτών της είναι αρκετά πιο δυναμική, με τους Πολωνούς να επιλέγουν κυρίως τα ξενοδοχεία γύρω από την Πάτρα.

Υπάρχουν έτσι ξενοδοχειακά συγκροτήματα εκτός Πάτρας, αλλά εντός αυτής που έχουν φτάσει στο 90% της πληρότητας τους από τις κρατήσεις των Πολωνών. Ανοδική πορεία έχει και η προσέλευση των Τσέχων, αλλά και των επισκεπτών από τις Βαλτικές χώρες (Λιθουανία και Λετονία).

Τέλος, στην Αιγιάλεια παρατηρείται από τα τέλη του Ιουλίου και μετά να υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον εκτός των Ελλήνων επισκεπτών, από ομογενείς που προέρχονται από την ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία. Εκτός αυτό υπάρχει ένα μικρό ενδιαφέρον για την Αιγιαλεία από τους Γάλλους και τους Ιταλούς.

Όλα αυτά σε χρονική στιγμή που οι Γερμανοί συνεχίζουν να έρχονται στην περιοχή μας επιλέγοντας την Αχαΐα και κυρίως την Ηλεία για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.


Η διαφορά σε σύγκριση με το 2020

Όλα τα παραπάνω βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν ότι η υπάρχει περίπτωση για φέτος η τουριστική κίνηση από το εξωτερικό να φτάσει το επίπεδο του 2019 ή του 2018.

Απλά εκεί που την περασμένη χρονιά δεν υπήρχε ούτε ξένος τουρίστας έστω και για δείγμα στην περιοχή μας, φέτος, όπως φαίνεται, θα έχουμε.

Το μεγάλο στοίχημα βέβαια για τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου είναι να υπάρξει μία επέκταση της φετινής καλοκαιρινής σεζόν και στην περιοχή μας, φτάνοντας στα τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτωβρίου.

Κάτι που θα εξαρτηθεί όχι τόσο από το ενδιαφέρον των ξένων τουριστών που όπως έχει φανεί αγαπάνε την Ελλάδα και θέλουν να έρχονται σε αυτή ακόμα και κάτω από τέτοιες περίεργες συνθήκες, αλλά θα κριθεί κυρίως από τον υγειονομικό παράγοντα και την πορεία του μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο.