Μια σειρά από μέτρα που πρέπει να λάβουν οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων ώστε να έχουν τη μέγιστη δυνατή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών αλλά και τον τρόπο δράσης τους σε αυτό το ενδεχόμενο περιλαμβάνει επιστολή του Δημαρχου Δυτικής Αχαϊας Σπύρου Μυλωνά, προς τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων.

Η πλήρης επιστολή Μυλωνά έχει ως εξής:

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Ολόκληρη η χώρα βιώνει πρωτοφανούς  διάρκειας καύσωνες με δυνατούς ανέμους δημιουργώντας κατάλληλες συνθήκες  έναυσης πυρκαγιών. Η ανάγκη της  ύπαρξης ετοιμότητας για την πρόληψη πυρκαγιών, τον  έγκαιρο εντοπισμό και την άμεση ειδοποίηση της πυροσβεστικής και αντιμετώπιση τους είναι προφανής.

Η εφαρμογή μέτρων πρόληψης αλλά και η συντεταγμένη λειτουργία μας κατά την διάρκεια των πυρκαγιών είναι κρίσιμοι  παράγοντες για την επιτυχή αντιμετώπισή τους.  Η εφαρμογή των μέτρων που αναφέρονται στο σχέδιο Ιόλαος είναι υποχρέωση όλων μας. 

Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά αναφέρω μέτρα που θα πρέπει  να εφαρμόσουμε άμεσα:

  • Οργάνωση και λειτουργία των ομάδων πυρασφάλειας με επικεφαλής τον Πρόεδρο  της Κοινότητας ανά οικισμό και κοινότητα.
  • Διαθεσιμότητα εθελοντικά εξοπλισμού πυρόσβεσης, βυτία νερού, τρακτέρ κλπ
  • Περιπολίες από τη ομάδα πυρασφάλειας και εθελοντές και αστυνόμευση της περιοχής των κοινοτήτων.
  • άμεση ενημέρωση της Πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας στην περίπτωση πυρκαγιάς
  • Απελευθέρωση των δρόμων από περαστικούς και παρατηρητές για την γρήγορη και ασφαλή προσέγγιση της πυρκαγιάς από τα πυροσβεστικά οχήματα
  • Ενημέρωση των πυροσβεστών για την ταχύτερη όδευση των πυροσβεστικών οχημάτων στο χώρο της πυρκαγιας
  • Ελαχιστοποίηση της χρήσης νερού στην κοινότητα και χορήγηση κατά προτεραιότητα νερού για τα πυροσβεστικά οχήματα
  • Συνεργασία με την πολιτική προστασία  του Δήμου για καθαρισμό  οικοπέδων ειδικότερα αυτών που βρίσκονται μέσα  ή πλησίον των οικισμών
  • Καταγραφή κατοίκων της κοινότητας που έχουν κινητικά προβλήματα ώστε να μετακινηθούν πρώτοι αν παραστεί ανάγκη εκκένωσης οικισμού
  • Συνεχής συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και Πολιτική Προστασία

Σημειώνεται εδώ ότι ο ρόλος του Δήμου και της Κοινότητας στα ζητήματα κατάσβεσης πυρκαγιών είναι υποβοηθητικός και υποστηρικτικός της Πυροσβεστικής. Κάθε μας ανάμιξη στις δραστηριότητες αυτές θα γίνεται πάντοτε υπό την γνώση και έγκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Δεν  αυτενεργουμε, δεν αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, δεν αποφασίζουμε ερήμην της Πυροσβεστικής Υπηρεσιας.

Ολοκληρώνοντας παρακαλώ για την ενημέρωση των κατοίκων για την κρισιμότητα της κατάστασης, την απαγόρευση αφής πυρκαγιάς για οποιοδήποτε λόγο και την οργανωμένη συμμετοχή όλων στην κοινή μας προσπάθεια για διαφύλαξη της περιουσίας και της ασφαλείας των συνδημοτών μας.