Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα στον κόσμο και κατά κανόνα το καταναλώνουμε το πρωί για να ξεκινήσει με ζωντάνια η μέρα μας. Είναι, επίσης, τεκμηριωμένο ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως πολλών και σοβαρών νοσημάτων. Ωστόσο η ποσότητα που καταναλώνουμε φαίνεται ότι μπορεί να ακυρώσει τα οφέλη του.

Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνει μια νέα μελέτη στην οποία εξετάστηκαν οι επιδράσεις του στον εγκέφαλο χιλιάδων εθελοντών. Όσοι από αυτούς έπιναν καθημερινά πάρα πολλούς καφέδες, είχαν μικρότερο όγκο εγκεφάλου σε σύγκριση με όσους έπιναν λογικές ποσότητες.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα iatropedia.gr, η υπερκατανάλωση συσχετίστηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως άνοιας με το πέρασμα του χρόνου.

Με άλλα λόγια, η κατάχρηση του καφέ συσχετίστηκε με συρρίκνωση του εγκεφάλου και έκπτωση των νοητικών λειτουργιών. Και αυτό, όταν προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η λελογισμένη κατανάλωση δρα προστατευτικά στον εγκέφαλο αλλά και έναντι της άνοιας!

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές (πάντα σε λογικές ποσότητες) δρα προστατευτικά εναντίον νοσημάτων όπως:

Η καρδιοπάθεια
Η νόσος του Πάρκινσον
Ο τύπου 2 διαβήτης
Η χολολιθίαση (πέτρα στη χολή)
Αρκετές μορφές καρκίνου

Η νέα μελέτη
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας. Όπως γράφουν στην επιθεώρηση Nutritional Neuroscience, ενέταξαν σε αυτήν 17.702 εθελοντές. Η ηλικία τους κυμαινόταν από 37 έως 73 ετών.

Όσοι από αυτούς κατανάλωναν καθημερινά, επί σειρά ετών πάνω από 6 φλιτζάνια καφέ, είχαν 53% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια.

Ο πολύς καφές συσχετίστηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, αν και η διαφορά ήταν σχετικά μικρή. Ειδικότερα, σε όσους έπιναν 6 φλιτζάνια ή περισσότερα, ο κίνδυνος αυτός ήταν αυξημένος κατά 17%.

Συνολικά 4.333 από τους εθελοντές της μελέτης ανέπτυξαν άνοια έως την ολοκλήρωσή της. Αντίστοιχα, 6.181 υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η συνιστώμενη ποσότητα για καλή υγεία
«Η μελέτη μας είναι η πιο εκτεταμένη που έχει διεξαχθεί για τη συσχέτιση του καφέ με τον όγκο του εγκεφάλου, την άνοια και το εγκεφαλικό. Είναι επίσης η μεγαλύτερη που έχει χρησιμοποιήσει απεικονιστικά δεδομένα και ευρύ φάσμα συμβαλλόντων παραγόντων», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Kitty Pham.

«Ακόμα και όταν συνυπολογίσαμε όλους τους συμβάλλοντες παράγοντες, ο πολύς καφές εξακολουθούσε να συσχετίζεται σημαντικά με τον μειωμένο όγκο του εγκεφάλου. Οι ποσότητες που ενέχονται είναι πάνω από 6 φλιτζάνια καφέ ημερησίως».

Οι ειδικοί συνιστούν να περιορίζουμε την κατανάλωση καφεΐνης σε 400 mg την ημέρα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί κατά προσέγγιση σε 4-5 καφέδες την ημέρα.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές δρα προστατευτικά έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ, σε ποσότητες 3-5 φλιτζανιών ημερησίως.