Η πύρινη λαίλαπα που ξέσπασε στην Πάτρα, κρίνοντας από την ένταση της πυρκαγιάς, την δύναμη των ανέμων τα μέτωπα που δημιουργήθηκαν, θα μπορούσε να είχε χειρότερα αποτελέσματα για την αχαϊκή πρωτεύουσα και σήμερα να μιλούσαμε για τραγωδία.

Σύμφωνα με ανθρώπους που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της πυρκαγιάς η φωτιά θα μπορούσε να είχε στοιχίσει και σε ανθρώπινες ζωές, εκτός από το να προχωρήσει σε καταστροφές σπιτιών και περιουσιών.

Τέτοιες ήταν οι καταστάσεις που έζησε η Πάτρα, τόσο δραματικές. Ο παράγοντας που έκρινε τη μη μετατροπή του εφιάλτη σε τραγωδία ήταν το γεγονός ότι η φωτιά σταμάτησε χάρις στις προσπάθειες όλων στον Ριγανόκαμπο και στα σύνορα της Εγλυκάδας χωρίς να περάσει μέσα, σε δύο περιοχές πιο πυκνοκατοικημένες από τις παρυφές της Πάτρας. 

Αν οι φλόγες είχαν περάσει από την Εγλυκάδα, θα κατευθύνονταν προς το κέντρο και τότε θα μιλούσαμε σήμερα από μία διαφορετική βάση, καθώς εκτός από καταστροφές σε περιουσίες κα σπίτια θα είχαμε πιθανότατα και ανθρώπινα θύματα. 

Εκτός όμως αυτού η πυρκαγιά θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει μεγάλες καταστροφές και στις υλικές υποδομές της πόλης, φτάνοντας στο σημείο να αφήσει την αχαϊκή πρωτεύουσα χωρίς νερό.

Το κομβικό σημείο ήταν όταν η φωτιά έφτασε στις Καριές και με την προσπάθεια των ανθρώπων του δήμου, αλλά και των πυροσβεστών, δεν πέρασε στο δάσος του Γλαύκου, εκεί που βρίσκεται το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΥΑΠ που τροφοδοτεί εδώ και χρόνια με νερό όλη την πόλη.

Αν είχε περάσει στο δάσος του Γλαύκου τότε τα πράγματα θα ήταν αρκετά δύσκολα για το εργοστάσιο της ΔΕΥΑΠ και είναι σίγουρο ότι η Πάτρα θα έμεινε για πολλές ημέρες χωρίς νερό, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Μια ανάσα από τα διυλιστήρια στο Ριγανόκαμπο

Ένα ακόμα κομβικό σημείο, πάντα σε ότι αφορά τις υποδομές της πόλης, είναι τα διυλιστήρια της ΔΕΥΑΠ στον Ριγανόκαμπο.

Η φωτιά ως γνωστόν έκανε καταστροφές στον καταυλισμό και έφτασε κοντά σε σπίτια, καίγοντας κολώνες και αφήνοντας για αρκετή ώρα χωρίς ρεύμα την περιοχή, αλλά και την γειτονική συνοικία της Εγλυκάδας.

Οι φλόγες έφτασαν σε κοντινή απόσταση από τα διυλιστήρια της ΔΕΥΑΠ, αλλά και πάλι χάρις στις προσπάθειες των υδροφόρων του δήμου, των υπαλλήλων του, των εθελοντών και των πυροσβεστών, δεν πέρασαν στον χώρο και δεν δημιούργησαν καταστροφή στην υποδομή. Σε κάθε περίπτωση ήταν μία εφιαλτική για μέρα για την Πάτρα που ευτυχώς δεν μετατράπηκε σε τραγωδία.