Ένα πράγμα φάνηκε από τις μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν στη Δροσιά και στην Πάτρα, την Τετάρτη, με τις φλόγες να απειλούν ζωές, περιουσίες και κατοικίες.

Ένα πράγμα αυτονόητο που προκύπτει πλέον και μέσα από την εξέλιξη των πραγμάτων που έγιναν σε μία από τις πιο δραματικές μέρες της Πάτρας και της Αχαΐας. Η περιοχή χρειάζεται ένα δεύτερο πυροσβεστικό κέντρο και σημαντική ενίσχυση στο έμψυχο δυναμικό της υπηρεσίας με νέους πυροσβέστες.

Η εξέλιξη των πραγμάτων είχε ως εξής: Η φωτιά που ξέσπασε στην Δροσιά απασχόλησε ένα σημαντικό μέρος της πυροσβεστικής υπηρεσίας αφού ήταν σε ένα δύσκολο σημείο, μέσα στο δάσος, με οικισμούς σε κοντινή απόσταση και τους ανέμους να βουίζουν από τη δύναμη τους.

Λίγο μετά ξεκινάει η φωτιά στην Ελεκίστρα από κάτι ξερόχορτα που καίγονταν αρχικά. Αμέσως η φωτιά ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα με τη βοήθεια των ανέμων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης της πυροσβεστικής υπηρεσίας ήταν στη Δροσιά σε μία απόσταση αρκετών χιλιομέτρων από την Πάτρα.

Απόσταση που θέλει ακόμα περισσότερη ώρα για να διανύσουν τα βαριά οχήματα της πυροσβεστικής. Έτσι η φωτιά στην Ελεκίστρα από ξερόχορτα που έκαιγε αρχικά, έφτασε μέσα σε λιγότερο από μία ώρα να απειλεί σπίτια και περιουσίες, εκκενώνοντας οικισμούς.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι πρώτα έφτασαν στο μέτωπο της φωτιάς στην Πάτρα οι υδροφόρες του δήμου και της ΔΕΥΑΠ και ύστερα τα οχήματα της πυροσβεστικής που ήταν στο μέτωπο της Δροσιάς.

Στο μεταξύ η φωτιά στην Πάτρα είχε κοπεί σε τρία μέτωπα, είχε φτάσει στο Ριγανόκαμπο και στην Εγλυκάδα, απειλώντας σπίτια και υπήρχε κίνδυνος για να κατέβει στο κέντρο.

Οι καμπάνες της εκκλησίας, οι συναγερμοί εκκένωσης σπιτιών από τους οικισμούς είχαν ξεκινήσει και έφταναν στο κέντρο της Πάτρας που την ίδια στιγμή πνιγόταν από τους καπνούς και τις στάχτες.

Με λίγα λόγια ήταν ήδη αργά και η πυρκαγιά στην Πάτρα που ξεκίνησε από ξερόχορτα απειλούσε μία ολόκληρη πόλη.


Οι πυροσβέστες έδωσαν και τη ψυχή τους!

Όλα αυτά βέβαια δεν τα λέμε για να καταλογίσουμε ευθύνες στους ήρωες πυροσβέστες που με τις μάχες που έδωσαν με τις φλόγες, έβαλαν και τη ψυχή τους μπροστά για να σώσουν περιουσίες και ζωές.

Πρέπει όμως να τονιστεί η ανάγκη της δημιουργίας ενός δεύτερου πυροσβεστικού κέντρου στην Πάτρα. Διαφορετικά δεν αποκλείεται με δεδομένο τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, τις ύποπτες κινήσεις επιτηδείων και την πόλη που συνεχώς εξαπλώνεται και μεγαλώνει, να έχουμε και άλλες δραματικές ημέρες σαν και αυτή της Τετάρτης.

Σημειώνουμε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου πυροσβεστικού κέντρου – σταθμού στην Πάτρα υπογράμμισε δια βήματος της Βουλής ο βουλευτής Αχαΐας, Άγγελος Τσιγκρής, απευθύνοντας δημοσίως το σχετικό αίτημα στα στελέχη της κυβέρνησης.