Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στα νησιά, πολλά έχουν γίνει «κόκκινα», καθώς εξαιτίας της τουριστικής κίνησης ο κορονοϊός κάνει πάρτι. Και όλα αυτά που συνεχίζεται η συζήτηση για άνοιγμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε περισσότερους κλάδους.

Στα κόκκινα μάλιστα νησιά η θετικότητα έχει φτάσει από 4% ως και 5,5% σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

«Εκεί έχουμε ήδη ένα πρόβλημα και θα πρέπει να περιοριστεί το φαινόμενο», τόνισε ο κ. Γώγος επισημαίνοντας ότι εκτός από την Ίο και την Πάρο στα «κόκκινα» νησιά μπήκε πλέον και η Τήνος. Στην Κρήτη είπε ότι η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη και ειδικά στο Ρέθυμνο έχει σταθεροποιηθεί.

Να μην οδηγηθούν τα νησιά σε καταστάσεις Μυκόνου
Ο καθηγητής ανέφερε ότι πρέπει να ελεγχθεί η κατάσταση σε αυτά τα νησιά προκειμένου να μην οδηγηθούν σε Lockdown όπως αυτό που έγινε στη Μύκονο.

Πρότεινε σε πρώτη φάση να γίνει μια πολύ καλή ενημέρωση των τοπικών αρχών, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι επιχειρηματίες, οι τουρίστες και οι κάτοικοι.

Αύξηση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας
Ο κ. Γώγος είπε ότι με εξαίρεση τα συγκεκριμένα νησιά, στην υπόλοιπη χώρα η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο παρατηρείται μια αυξημένη πίεση στο Σύστημα Υγείας αλλά στις κλινικές και όχι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.

Σχετικά με το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που απαιτείται για να σχηματιστεί τείχος ανοσίας, ο καθηγητής τόνισε ότι είναι μεγαλύτερο από 80% εξαιτίας του στελέχους Δέλτα που έχει κυριαρχήσει και αυξάνει τη μεταδοτικότητα.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς παρότρυνε όλους τους υγειονομικούς αλλά και τους εργαζόμενους σε κλάδους όπως η εκπαίδευση και η εστίαση, να σπεύσουν να εμβολιαστούν πριν γίνει υποχρεωτικό.