Σε νέο «αντάρτικο» προχωρά με ανακοίνωση του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της Αχαΐας, τονίζοντας στα μέλη του να μην προχωρούν στην διενέργεια rapid test, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διαδικασία αυτή δεν έχει καμία σχέση με την δική τους δουλειά και την επιστημονική ιδιότητα.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:  «Το Δ.Σ. του Φ.Σ.Αχ. προβληματίστηκε σε σχέση με το καινούργιο νομοσχέδιο που αφορά στην πραγματοποίηση RAPID TEST από φαρμακοποιούς και στην αλλοπρόσαλλη στάση του προεδρείου του Π.Φ.Σ. στο ζήτημα αυτό.

Η Κυβέρνηση, έχοντας διαλύσει πλήρως το σύστημα Α’ βάθμιας Υγείας, προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της, δίνοντας υγειονομικές αρμοδιότητες σε ιδιώτες, που ούτε πρακτική γνώση και εξάσκηση έχουν στα συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά ούτε και αυτά αποτελούν πεδίο της επιστημονικής τους κατάρτισης. Στο ιδεολόγημα αυτό, το προεδρείο του Π.Φ.Σ. έχει καταστεί πλήρως υποχείριο, της Κυβερνητικής αυτής ιδεοληψίας.

Τα RAPID TEST είναι ιατροτεχνολογικό προϊόν το οποίο το φαρμακείο οφείλει να διατηρεί και να χορηγεί με το νόμιμο ποσοστό κέρδους, να εξηγεί τη διαδικασία πραγματοποίησης του αλλά σε καμία περίπτωση να το διενεργεί εντός ή εκτός του φαρμακείου.

Οι οδηγίες που έστειλε ο ΠΦΣ ουσιαστικά κάνουν ανεφάρμοστη τη διενέργεια TEST από τη συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακείων και πρακτικά λειτουργούν μόνο προς όφελος ελάχιστων μεγάλων μονάδων φαρμακείων. Οποιοδήποτε μικρομεσαίο φαρμακείο επιχειρήσει να εφαρμόσει αυτά που αναγράφει ο ΠΦΣ κινδυνεύει, είτε να γελοιοποιηθεί, είτε να θέσει σε κίνδυνο τον εαυτό του, τους συνεργάτες του και το περιβάλλον του φαρμακείου.

Το Δ.Σ. του Φ.Σ.Αχ. παραμένει σταθερά σύμφωνο με τη μοναδική ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. που έχει εκδοθεί ως σήμερα: όχι στη διενέργεια RAPID TEST, είτε μέσα είτε έξω από το χώρο του φαρμακείου.

Το ΔΣ του ΦΣΑχ τονίζει πως δεν υπάρχει νεότερη απόφαση από το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ., που να τροποποιεί την προηγούμενη ομόφωνη εναντίον της διενέργειας. Κατά συνέπεια βρισκόμαστε μπροστά σε άλλη μια θεσμική εκτροπή.

Το Δ.Σ. του Φ.Σ.Αχ. καλεί τα μέλη του να μη συμμορφωθούν στις νεότερες οδηγίες του ΠΦΣ και να μην πραγματοποιούν RAPID TEST, είτε μέσα, είτε έξω από το φαρμακείο.

Ο Πρόεδρος του Φ.Σ. Αχαΐας, Ανδρέας Σοφιανόπουλος - Η Γ. Γραμματέας του Φ.Σ. Αχαΐας, Μαρίνα Τσάρα».