Το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων στα καταστήματα εστίασης της Πάτρας είναι ήδη εμβολιασμένο, έχοντας κάνει την πρώτη δόση ή ακόμα και την δεύτερη.

Αυτό υποστηρίζουν οι επαγγελματίες εστίασης του κλάδου που έχουν συζητήσει το θέμα με τους εργαζόμενους τους, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να αναγκάσει τους υπαλλήλους της εστίασης που δεν έχουν εμβολιαστεί να κάνουν ένα rapid test και ένα self test την εβδομάδα.

Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Γιάννης Σπυρόπουλος τονίζει επί του θέματος. «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους στα καταστήματα μας είναι νέα παιδιά που έχουν μια θετική διάθεση ως προς το εμβόλιο.

Το μεγαλύτερο ποσοστό με βάση αυτά που έχουμε εισπράξει ως μηνύματα από τον χώρο το έχει κάνει το εμβόλιο. Όμως από την άλλη για όσους δεν το έχουν κάνει δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα τους πείσουμε να το προχωρήσουν.

Δεν μπαίνουμε σε μία τέτοια λογική. Μπορεί ο καθένας για τους δικούς του λόγους να έχει τις αναστολές του και τις φοβίες του για το εμβόλιο. Έτσι το σκέφτεται. Όμως το να ξεπεράσει αυτές τις αναστολές και να πειστεί είναι δουλειά των ειδικών και των επιστημόνων.

Εμείς ούτε γνωρίζουμε να το κάνουμε, ούτε είναι δική μας αρμοδιότητα». Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο για τον λόγο αυτόν οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες δύσκολα θα πιέσουν τους υπαλλήλους τους στο να πάνε να εμβολιαστούν.

Τα υποχρεωτικά τεστ

Όσο για τα τεστ που υποχρεούνται να κάνουν; «Παρά το οικονομικό κόστος πιστεύω ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην εστίαση θα πάνε να κάνουν τα τεστ αυτά από τη στιγμή που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η εστίαση έχει δείξει με τη συμπεριφορά της ότι ενδιαφέρεται για την προστασία της δημόσιας υγείας, έχοντας κάνει αρκετές θυσίες και δεχόμενη τόσους και τόσους περιορισμούς.

Επαγγελματίες και εργαζόμενοι έχουν επιδείξει μία υπεύθυνη συμπεριφορά, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων που δεν είναι ο κανόνας. Και όπως έχω ξαναπεί. Αν είναι ο δρόμος για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τα μαγαζιά μας όπως παλιά, το εμβόλιο, τότε ας πάμε να το κάνουμε.

Όλοι μπορεί να έχουμε τους ενδοιασμούς μας και τους φόβους μας. Όμως έχουμε φτάσει σε ένα σημείο στη δουλειά μας μετά από τόσους μήνες lockdown και τόσα και τόσα μέτρα  που λέμε δεν πάει άλλο…».