Συναγερμό έχει φέρει στις υγειονομικές αρχές της Αχαΐας η αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και η σημαντική άνοδος του ιιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Πάτρας.

Τα 91 κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ για την περιφερειακή ενότητα της Αχαΐας αποτελεί το αρνητικό ρεκόρ του μήνα και ανεβάζουν το σύνολο τους μέχρι ώρας στα 1.218.

Είναι ο χειρότερος αριθμός κατά τη διάρκεια του τέταρτου κύματος, μια ανάσα από το να γίνουν τα κρούσματα τριψήφια και να έχουμε μία επανάληψη των ανακοινώσεων του Μαρτίου και των αρχών του Απριλίου, τότε που τα κρούσματα ήταν σε καθημερινή βάση για την Αχαΐα πάνω από 100.

Πάνω από το 80% των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα προέρχεται από την Πάτρα, ενώ ακολουθεί το Αίγιο και η Δυτική Αχαΐα. Κρούσματα όμως έχουν εντοπιστεί σύμφωνα με πληροφορίες και στην περιοχή των Καλαβρύτων και του Ερυμάνθου, στην ορεινή δηλαδή Αχαΐα, τα χωριά της οποίας παραμένουν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ανεμβολίαστα.

Οι κύριες εστίες της διασποράς παραμένουν οι εργασιακοί χώροι, οι οικογένειες και οι νεαρές ηλικίες, ενώ ένα ερωτηματικό που αναμένεται να απαντηθεί από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, είναι κατά πόσο έχει εξαπλωθεί στην περιοχή η μετάλλαξη Δέλτα η μεταδοτικότητα της οποίας είναι πάνω από το 100% του αρχικού στελέχους.

Στο συν 65% το ιικό φορτίο στα λύματα

Πάντως, σήμα κινδύνου για την κατάσταση που αναμένεται να επικρατήσει με την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Πάτρα, φέρνουν και τα μηνύματα που έρχονται από τα αστικά λύματα του βιολογικού καθαρισμού.

Η αύξηση του 65% του ιικού φορτίου είναι η μεγαλύτερη που έχει εντοπιστεί από την αρχή της διαδικασίας της λήψης δειγματοληπτικών ελέγχων από τα αστικά λύματα της Πάτρας και σκιαγραφεί μία αντίστοιχη αύξηση των κρουσμάτων μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

Κάτι που σημαίνει ότι από το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και μετά είναι αρκετά πιθανό να έχουμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων σε καθημερινή βάση, άρα μία νέα έξαρση εν όψει του Σεπτεμβρίου. Ένα σενάριο, δηλαδή, που οι υγειονομικές αρχές ήθελαν, εξ αρχής, να αποφύγουν.