ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΤΡΩΝ

ΛΔ΄ ΚΥΚΛΟΣ

Περίοδος από Ιούνιο 2021

Ιδέα και Πραγματικότητα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΑΠΟ-ΚΑΛΥΨΗ

Ο Απόλλων στον Χρόνο 

Οι Τέσσερες Εποχές του Κλασσικού Ελληνισμού 

Η κατάρρευση του συστήματος ισχύος και πολιτισμού προς το τέλος της 2ης χιλιετίας π. Χ. πυροδοτήθηκε από δυο μεγάλες συγκρούσεις: στην Συρία μεταξύ του Νέου Βασιλείου των Φαραώ της Αιγύπτου και της Χετιτικής αυτοκρατορίας στην Μ. Ασία, και στα Στενά μεταξύ του Ελλαδικού Μυκηναϊκού δικτύου και των δυναστικών Χετιτικών εξαρτημάτων στην παράλια δυτική Μ. Ασία. Αλλά όπως πάντα οι στρατιωτικές συγκρούσεις και οι οικονομικές κρίσεις και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις δεν είναι το αίτιον αλλά απλά συναίτια της καταστροφής ή γενικώτερα των ιστορικών εξελίξεων μεγάλης κλίμακος. 

Η πραγματική αιτία είναι ότι η δυναμική αρχή μιας ιστορικής φάσης έχει εξανληθεί, - έχει δώσει ό,τι είχε να προσφέρει στην ανάπτυξη της ανθρώπινης φύσης. Η συστατική αρχή από δημιουργική πνοή καταντά τότε ένα αρτηριοσκληρωτικό σύστημα κανόνων, και αυτό είναι ο πολιτισμικός θάνατος. Το σύστημα καταρρέει εκ των έσω, από την νέκρα των κανόνων (όπως τώρα). Έτσι έγινε γύρω στο 1200 π. Χ. Ιδιάιτερο ενδιαφέρον έχει η συγκριτική παρακολούθηση των εξελίξεων στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα.  

 

Στην τελευταία τακτική συνάντησή μας αυτής της περιόδου θα συνεχίσω την ανάλυση που άρχισα την προηγούμενη φορά για τον χαρακτήρα και τις αιτίες της μεγάλης Τροπής τότε. Και θα την συνδέσω με την αναζήτηση των ειδικών μορφών που το πνεύμα των δυο κοσμοϊστορικών Επαναστάσεων πήρε σε Αίγυπτο και Ελλάδα, επικεντρωνόμενος στον πρώτο Ελληνικό διπολισμό μεταξύ ηπειρωτικού πεδίου και αιγαιοπελαγίτικης κινητικότητας. Η προβληματική αυτή απηχείται στον προγραμματικό τίτλο της ομιλίας:

           Η Νεολιθική Εποχή στον Ελλαδικό Χώρο 

                 και ο Κυκλαδικός Πολιτισμός:

το Ναστόν της Πραγματικότητας και το Σχήμα της Ύπαρξης,

                        Προϊδεασμοί Μορφής

 Την έρευνα θα συνεχίσουμε ταιριαστά κατά ευδαίμονα συγκυρία στην χωρολογική μας συνάντηση του Άργους ευθύς μετά                         

                          *

Η νέα μας Συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη 29α Ιουλίου στις 8.30 το βράδυ.

Τόπος πραγματοποίησης των Σεμιναρίων Ιστορικοφιλοσοφικού Λόγου είναι όπως πάντα η Αίθουσα Διαλέξεων στον 2ο όροφο του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης, Πλατεία Γεωργίου Α΄.