Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την οποία ζητά την αναβάθμιση των ιστοσελίδων των δημοσίων φορέων και τη προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Σύμφωνα με την ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

"Στη νέα ψηφιακή εποχή, η απόλυτη προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Δημοσίου, αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας.

Σύμφωνα με πρόσφατο υπόμνημα της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας, αρκετές ηλεκτρονικές πλατφόρμες δεν παρέχουν κρυπτογραφημένη σύνδεση “HTTPS”, απεναντίας χρησιμοποιείται ένα απλό πρωτόκολλο “HTTP”.

Σύμφωνα πάντα με την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, σε αρκετές περιπτώσεις η πολιτική χρήσης είναι ανεπαρκής, ενώ συχνά απουσιάζουν τόσο η πολιτική χρήσης προσωπικών δεδομένων όσο και η ενημέρωση για τον “Ευρωπαϊκό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων”.

Από την άλλη μεριά, εκφράζονται επιφυλάξεις ως προς την εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR), αναφορικά με τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αρκετές υπηρεσίες δημοσίων φορέων, παρατηρείται σύνδεση με την υπηρεσία «Google Analytics» για τη καταγραφή επισκεψιμότητας, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα αναφορικά για τη διασφάλιση της εμπιστευτικότητας και των προσωπικών δεδομένων.

Συνεπώς, είναι απαραίτητη η άμεση αναβάθμιση των παραπάνω ψηφιακών υποδομών -μέσω της ενσωμάτωσης του πλέον σύγχρονου θεσμικού πλαισίου- και η πιστή εφαρμογή των διεθνών πρωτοκόλλων ασφάλειας στη χρήση του διαδικτύου".

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης: α) σε ποιες ενέργειες θα προβεί με σκοπό την αναβάθμιση των ιστοσελίδων των δημοσίων φορέων με σκοπό την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών και β) πότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση αυτή.