Σταθερά χαρακτηρίζεται η διασπορά στην Αχαΐα από τις υγειονομικές αρχές, με την περιοχή να δείχνει μέχρι ώρας ότι μπορεί να μην έχει αποφύγει την αύξηση των κρουσμάτων που φέρνει το τέταρτο κύμα της πανδημίας (κάτι που άλλωστε θα ήταν αδύνατον να γίνει), αλλά τουλάχιστον έχε αποφύγει την έξαρση.

Ανεξάρτητα από τα διάφορα σκαμπανεβάσματα του δείχνουν οι καθημερινές αναφορές με τον αριθμό των κρουσμάτων σε κάθε περιοχή, η Αχαΐα φαίνεται να έχει μια σταθερά στις μολύνσεις που της αποδίδονται, γεγονός που είναι αρκετά ενθαρρυντικό για τη συνέχεια του καλοκαιριού.

Στόχος των ειδικών και των φορέων που ασχολούνται με τα θέματα δημόσιας υγείας είναι να κρατηθεί η Αχαΐα στα διψήφια νούμερα, αποφεύγοντας τα τριψήφια που θα παραπέμπουν σε νέα έξαρση του ιού στην περιοχή και στο ενδεχόμενο της ένταξης της περιφερειακή στην «κόκκινη» ζώνη.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται η τήρηση των μέτρων από πλευράς πολιτών και η αύξηση των εμβολιασμών έτσι ώστε να ανέβει το τείχος της ανοσίας που προσπαθεί να κτίσει ο νομός για να θωρακίσει τον πληθυσμό του από τον ιό.

Σε ότι έχει να κάνει με την τήρηση των μέτρων η χαλαρότητα που είχε φανεί αρχικά με το άνοιγμα των νυχτερινών κέντρων και γενικότερα με τη συμπεριφορά του κόσμου, δεν υπάρχει πλέον.

Φορούν μάσκα ξανά

Στους δρόμους της Πάτρας βλέπει ξανά κανείς ανθρώπους να περπατούν φορώντας τη μάσκα τους, ενώ η μάσκα παραμένει το βασικό «αξεσουάρ» στους εσωτερικούς χώρους.

Στην εστίαση πάλι, αλλά και γενικότερα στην αγορά της Πάτρας, τα καταστήματα εφαρμόζουν τα μέτρα και τα τηρούν, τουλάχιστον στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Στο θέμα όμως των εμβολιασμών υπάρχει και εκεί μία σταθερότητα, με τα νούμερα των εμβολίων τουλάχιστον σε ότι αφορά τις διπλές δόσεις και τον πλήρη εμβολιασμό, να ανεβαίνουν με αργούς ρυθμούς.

 

Οι κομβικοί παράγοντες

Το αν τελικά η Αχαΐα θα μπορέσει να αποφεύγει την έξαρση κατά τη διάρκεια του τέταρτο κύματος, αυτό θα φανεί στην πορεία του καλοκαιριού και θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.

Παράγοντες όπως η χαμηλή επίδοση που δείχνει η περιοχή μας στον τουρισμό, στο αν οι πολίτες πάνε διακοπές σε άλλα μέρη και στο πώς θα επιστρέψουν πίσω, αλλά και φυσικά από την τήρηση των μέτρων και τη συμμόρφωση με τα εμβόλια.

 

Ο φόβος της μετάλλαξης

Ο κύριος πάντως φόβος για μια ενδεχόμενη έξαρση των κρουσμάτων ακούει στο όνομα μετάλλαξη Δέλτα.

Κι μέχρι ώρας τουλάχιστον δεν υπάρχουν πολλές μολύνσεις στην περιοχή μας που να προέρχονται από το συγκεκριμένο στέλεχος.

Υπάρχουν όμως κα κρίνοντας από την μεταδοτικότητα του στελέχους (κοντά στο 55% πάνω από τη βρετανική μετάλλαξη), αυτό το στοιχείο είναι από μόνο του ανησυχητικό.