Ο κορωνοιός δεν είναι μια εύκολη ασθένεια που ξεπερνιέται σε όλες τις περιπτώσεις τόσο εύκολα.

Αρκετοί πολίτες από την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή που κατά τη διάρκεια του δεύτερου και του τρίτου κύματος νόσησαν από τον κορωνοϊό, μπορεί να κατάφεραν να βγουν νικητές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν συνέλθει πλήρως από το πέρασμα του ιού στον οργανισμό τους.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στους γιατρούς τους από τη στιγμή που νόσησαν και στη συνέχεια βγήκαν από το νοσοκομείο, αισθάνονται διάφορα συμπτώματα στον οργανισμό τους, μία μόνιμη κούραση, κάποιες ταχυκαρδίες ή ορισμένα αναπνευστικά που έχουν επηρεάσει και έχουν αλλάξει την ποιότητα της ζωής τους.

Κι όλα αυτά τι στιγμή που οι εξετάσεις τους είναι καλές και δεν δείχνουν καμία πάθηση. Πρόκειται για τη λεγόμενη νόσο ή σύνδρομο του μακράν covid που πλέον  είναι γνωστή στους ιατρούς και στην επιστημονική κοινότητα.

Τη νόσο αυτή αντιμετωπίζουν και αρκετοί Πατρινοί, σύμφωνα με τα όσα είπε η πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου της Πάτρας, Άννα Μαστοράκου, σε δηλώσεις της σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. Όπως είπε αρκετά τέτοια περιστατικά διαχειρίζονται οι κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, αλλά και του νοσοκομείου του Αγίου Ανδρέα, με τα συμπτώματα να ποικίλουν, ανάλογα με την περίπτωση.

Πέρα από τα σωματικά και την κούραση που αισθάνονται τα συμπτώματα της long covid μπορεί να αφορούν και την ψυχολογία τους και μάλιστα σε καταστάσεις που ξεπερνούν τα όρια της κατάθλιψης ή της ψυχικής διαταραχής και φτάνουν σε αυτά της ψυχικής νόσου.

To αξιοσημείωτο και οι περιπτώσεις της μακράς covid δεν εντοπίζονται μόνο σε όσους πέρασαν βαριά τη νόσο και χρειάστηκε να νοσηλευθούν, αλλά και σε άτομα που νόσησαν και ήταν ασυμπτωματικοί ή πέρασαν ελαφριά τον κορωνοϊό.

Είναι γενικότερα ένα ζήτημα που η επιστημονική κοινότητα το ερευνά, ωστόσο δείχνει ότι κορωνοϊός, σε αντίθεση με τα όσα πιστεύουν κάποιοι, δεν είναι γρίπη, ούτε για… πλάκα, ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες που δεν στοιχίζει τον θάνατο. Κι ότι ασφαλώς οι συνέπειες της covid πολλές φορές δεν είναι αποκύημα της φαντασίας των πρώην ασθενών.