Η αύξηση των κρουσμάτων στην Αχαΐα, αλλά και το γεγονός ότι αρκετοί σχεδιάζουν να κάνουν τις διακοπές τους και να φύγουν από το κλεινόν άστυ, έχει μεγαλώσει το ενδιαφέρον του κόσμου για να κάνει το rapid test.

Καθημερινά στα σημεία της Πάτρας που γίνονται rapid test, σχηματίζονται ουρές από συμπολίτες όλων των ηλικιών που ενδιαφέρονται να μάθουν αν είναι αρνητικοί στον ιό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Επιμελητήριο Αχαΐας η «ουρά» του κόσμου, που περίμενε για να κάνει το rapid test, το πρωί και το μεσημέρι της Δευτέρας, έφτανε στην Κολοκοτρώνη, ενώ η αναμονή δεν ήταν και τόσο μεγάλη, γύρω στο μισάωρο.

Όμως πέρα από τις "ουρές" στα σημεία που βρίσκονται τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε καθημερινή βάση, υπάρχει και μεγάλη ζήτηση για την διενέργεια των rapid test και στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της Πάτρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα rapid test που γίνονται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ξεπερνούν τα 30 με 40 κατά μέσο όρο τη ημέρα, με τον κόσμο να πληρώνει 20 ευρώ για να πάρει το χαρτί, έχοντας την ελπίδα ότι θα τον βγάλει αρνητικό.

Οι περισσότεροι από αυτούς που πάνε στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κάνουν το τεστ, μη έχοντας προχωρήσει την εμβολιαστική διαδικασία, έτσι ώστε με το χαρτί αυτό να πάνε διακοπές.

Όμως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η προσέλευση του κόσμου για rapid test θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο από τη στιγμή που είναι υποχρεωτικό για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στην εστίαση και στον τουρισμό.

Τι γίνεται με self test και pcr

Ανάλογη είναι η ζήτηση και των self test στα φαρμακεία της Πάτρας, αν και αρκετοί που θέλουν να διαγνωστούν επιλέγουν κυρίως τα rapid τεστ, μη γνωρίζοντας πώς να το κάνουν σωστά και έχοντας αμφιβολίες για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων τους.

Την ίδια στιγμή η ζήτηση στα τεστ μοριακού ελέγχου που είναι και τα πιο έγκριτα σε διαγνωστικό επίπεδο, αλλά τα πιο ακριβά (η τιμή τους είναι στα 60 ευρώ), είναι μειωμένη, σε σύγκριση με άλλα διαστήματα της πανδημίας.

Οι περισσότεροι επιλέγουν τα rapid test, σε μία περίοδο που το ποσοστό της θετικότητας τους έχει αυξηθεί, γεγονός που αποτυπώνει την εξάπλωση της διασποράς, αλλά και την μεταδοτικότητα του ιού. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ το ποσοστό θετικότητας στην Αχαΐα έχει ξεπεράσει το 1,50, σε σταθερή πλέον βάση.