Άφωνοι έμειναν οι κάτοικοι της νοτιοανατολικής Νορβηγίας στη θέα ενός μετεωρίτη, που έκανε τη νύχτα μέρα σ’ ένα εντυπωσιακό θέαμα ήχου και φωτός.

Κάμερες κατέγραψαν ισχυρές λάμψεις πάνω από τη Νορβηγία συνοδευόμενες από ισχυρές εκρήξεις, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Η αστυνομία δέχθηκε εκατοντάδες κλήσεις από πολίτες που ανησύχησαν, αλλά δεν καταγράφηκαν τραυματισμοί οι ζημιές από την πτώση του μετεωρίτη. Μια ομάδα ειδικών βρίσκεται στα ίχνη του, πιστεύοντας ότι κατέληξε σε δασική έκταση, περίπου 60 χλμ δυτικά της πρωτεύουσας Όσλο.

Σύμφωνα με το Νορβηγικό Δίκτυο Μετεωριτών (ΝΜΝ) ο μετεωρίτης ήταν ορατός επί τουλάχιστον πέντε δευτερόλεπτα μετά την εμφάνισή του γύρω στη μία τα χαράματα της Κυριακής τοπική ώρα. Ταξιδεύοντας με ταχύτητα περίπου 16,3 χλμ ανά δευτερόλεπτο ήταν ορατός σε μεγάλες περιοχές της νότιας Σκανδιναβίας, περιλαμβανομένης της γειτονικής Σουηδίας. Ο μετεωρίτης έπεσε με τόσο μεγάλη ταχύτητα που αρκετοί πολίτες ανέφεραν ότι άνοιξαν παράθυρα και πόρτες από το ωστικό κύμα της διέλευσης του ουράνιου σώματος.

Δημοσιογράφος της εφημερίδας VG έκανε λόγο για μια βολίδα που φώτισε τον ουρανό Ο Βέγκαρντ Λούντμπι του NMN ανέφερε ότι συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των θραυσμάτων του μετεωρίτη, που ίσως ζυγίζουν αρκετά κιλά και θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμα για έρευνα. Ο συνάδελφός του, Μόρτεν Μπίλετ, ήταν μεταξύ των αυτοπτών μαρτύρων κι όπως είπε στο πρακτορείο Reuters o μετεωρίτης πιθανότατα προσέκρουσε στη ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος καθώς ταξίδευε μεταξύ του Άρη και του Δία.