Τις πρώτες φορές ήταν σχεδόν χαριτωμένο. Ο σύζυγός σας δεν σας επέτρεπε να σηκώσετε τίποτα που να ζυγίζει περισσότερα από δύο κιλά, η συνάδελφος στη δουλειά αναλάμβανε οποιαδήποτε αρμοδιότητα απαιτούσε ορθοστασία και η πεθερά σας ήταν έτοιμη να μοιραστεί κάθε ιστορία από την εγκυμοσύνη της που θεωρούσε χρήσιμη. Όσο, όμως, ο καιρός περνάει, τόσο περισσότερο εκνευρίζεστε.

Πρώτα από όλα είστε ένας ανεξάρτητος άνθρωπος, που μπορεί να πάρει μόνος του ενημερωμένες αποφάσεις – και είναι βέβαιο πως κανείς δεν έχει μελετήσει το ζήτημα παραπάνω από εσάς. Δεύτερον, δεν είναι όλες οι συμβουλές και οι προτάσεις για βοήθεια καλοπροαίρετες: Η παραίνεση της κυρίας που ψώνιζε δίπλα σας στο pet shop να δώσετε τις γάτες σας για υιοθεσία, σίγουρα δεν ήταν καλοδεχούμενη. Τι μπορείτε να κάνετε για να σταματήσετε αυτό τον ωκεανό πληροφοριών χωρίς να τσακωθείτε με όλο τον κόσμο;

Πώς θα αποφύγετε τις ανεπιθύμητες συμβουλές

Ο τρόπος που θα κινηθείτε πρώτα από όλα θα πρέπει να εξαρτηθεί από το άτομο που έχετε απέναντί σας κάθε φορά. Οι προθέσεις του θα πρέπει να είναι το επόμενο κριτήριο.
Αν πρόκειται για τον σύζυγό σας
Εμπλέξτε τον στη διαδικασία:

Το πιθανότερο είναι πως αυτός είναι ο τρόπος του να νιώσει ότι είναι κομμάτι αυτής της όμορφης περιόδου. Δώστε του άλλες ευκαιρίες να καλύψει την ανάγκη του, παίρνοντάς τον μαζί σας στα ραντεβού με τον γιατρό και κάνοντας συζητήσεις για το μέλλον.
Βάλτε τον να νιώσει το μωρό:

Πάρτε το χέρι του και ακουμπήστε το στην κοιλιά σας για να το αισθανθεί να κινείται. Είναι ό,τι πιο κοντινό μπορεί να έχει στη δική σας σωματική εμπειρία.
Εξηγήστε του πώς νιώθετε:

Χωρίς ένταση και χωρίς να γίνετε δηκτική. Η επικοινωνία είναι πάντα το μεγαλύτερο όπλο σας.
Αν πρόκειται για τους γονείς ή τα πεθερικά
Κάντε πως δεν ακούσατε ή χαμογελάστε:

Σε περίπτωση που αισθάνεστε πως οι συμβουλές αποτελούν μια προσπάθεια ελέγχου, η απουσία απάντησης θα τους δείξει πως δεν επηρεάζεστε. Το χαμόγελο θα σας προστατεύσει από το να φανείτε αγενής.
Υποσχεθείτε ότι θα το σκεφτείτε:

Αν ξέρετε ότι η πρόθεση είναι καλή, κατά πάσα πιθανότητα θα τους ικανοποιήσει το ίδιο το γεγονός ότι λάβατε υπόψη σας την προσπάθειά τους να βοηθήσουν. Πείτε τους: «Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, θα το έχω στον νου μου».
Ευχαριστήστε τους – έπειτα αρνηθείτε:

Υπενθυμίστε τους ότι σε ορισμένα ζητήματα ενδέχεται και οι δύο να έχετε δίκιο. Πείτε: «Χαίρομαι που λειτούργησε αυτό στην εγκυμοσύνη σου, εμένα όμως ο άλλος τρόπος με βοηθά περισσότερο».
Ενημερώστε με ενθουσιασμό:

Η εγκυμοσύνη της μαμάς και της πεθεράς σας απέχουν περισσότερες από δύο δεκαετίες από τη δική σας. Το ίδιο και οι οδηγίες που τους είχαν δώσει οι γυναικολόγοι τους. Αντί να εκνευρίζεστε και να τους λέτε με έντονο ύφος πως αυτά που περιγράφουν είναι ξεπερασμένα, μιλήστε τους με ενθουσιασμό για τις νέες έρευνες και μοιραστείτε μαζί τους το υλικό που διαβάζετε. Αν καταφέρετε να τις πείσετε, ίσως δεχτούν ευκολότερα να ακολουθήσουν και τις παιδαγωγικές μεθόδους που θα επιλέξετε για το μωράκι σας.
Υπερασπιστείτε τον εαυτό σας:

Αν έχετε δοκιμάσει τα πάντα και εξακολουθούν να γίνονται ενοχλητικοί, μιλήστε τους με ηρεμία για το πώς νιώθετε. Πείτε τους πως θέλετε να σταματήσουν να σας λένε πώς πρέπει να κινηθείτε και πως αν δεν το κάνουν θα αναγκαστείτε να πάρετε αποστάσεις μέχρι να γεννήσετε. Προσπαθήστε να είστε ψύχραιμη. Δεν πρέπει να τους αφήσετε να πιστέψουν πως για όλα φταίνε οι… ορμόνες!
Εφαρμόστε συνέπειες:

Σε περίπτωση που το πρόβλημα συνεχιστεί μετά από αυτή τη συζήτηση, σταματήστε να τους συναναστρέφεστε για λίγο καιρό, εξηγώντας τους πως δεν πρόκειται για τιμωρία, αλλά για την ανάγκη σας να παραμείνετε ήρεμη σε αυτό το διάστημα. Αν δείξουν ότι έχουν αντιληφθεί τους λόγους πίσω από τη στάση σας, αρχίστε και πάλι τις επαφές.
Δοκιμάστε το:

Κάποιες φορές αρνούμαστε τις συμβουλές των γονιών μας από κεκτημένη ταχύτητα. Αν αυτό που σας λένε δεν είναι επικίνδυνο για την εξέλιξη της κύησης ή της γενικότερης υγείας σας, δεν χάνετε κάτι αν το δοκιμάσετε.
Μείνετε ομάδα:

Είναι πολύ σημαντικό να κρατάτε κοινή στάση με τον σύντροφό σας. Βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνει γιατί κινείστε με τον συγκεκριμένο τρόπο και ότι σας υποστηρίζει.
Όταν πρόκειται για τρίτους
Ρίξτε την ευθύνη στον γιατρό:

Αναφέροντας τη γνώμη του γιατρού σας, δείχνετε στα άτομα που προσπαθούν να επέμβουν πως έχετε ήδη έναν ειδικό που ασχολείται με την πορεία της εγκυμοσύνης σας.
Μην απαντήσετε:

Δεν είστε υποχρεωμένη να συζητάτε για τις επιλογές σε σχέση με την κύησή σας με τον οποιονδήποτε. Ένα χαμόγελο θα κάνει την αλληλεπίδραση να μοιάζει λιγότερο επιθετική.
Μπλοκάρετέ τους:

Κάποιες φορές ο τρίτος που λέει τη γνώμη του είναι μια συνάδελφος η οποία θέλει όντως το καλό σας ή απλώς αισθάνεται την ανάγκη να μεταδώσει τις γνώσεις που νιώθει ότι κατέχει από τη δική της εγκυμοσύνη. Άλλες φορές είναι η περίεργη κυρία στο pet shop. Στη δεύτερη περίπτωση πείτε ήρεμα και ευγενικά: «Ευχαριστώ πολύ, αλλά δεν χρειάζομαι τη γνώμη σας».
Κάντε το βαρετό:

Αν νιώθετε ότι το άτομο που σας βομβαρδίζει με παραινέσεις το κάνει για να αισθανθεί πιο έξυπνο ή να αναλάβει τον ρόλο του ειδικού, κάντε το να χάσει το ενδιαφέρον του, λέγοντας: «Ναι, το ξέρω» ή «Ναι, το ίδιο μου είπε και ο γιατρός μου». Έτσι δεν θα μπορεί να συνεχίσει τη συζήτηση.