Αντιδράσεις φέρνoυν στην εστίαση, αλλά και στον τουρισμό τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους που αναγκάζονται πλέον να κάνουν ένα self test και ένα rapid test την εβδομάδα προκειμένου να συνεχίσουν την εργασία τους.

Ο κανόνας αυτός είναι υποχρεωτικός για όλους τους εργαζόμενους που ακόμα δεν έχουν κάνει το εμβόλιο τους, διαφορετικά προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα τόσο για τους ίδιους, όσο και για τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται.  

Στην Πάτρα και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων του κλάδου έχει κάνει ήδη τις δύο δόσεις του εμβολίου και ένα ακόμα μεγαλύτερο έχει προγραμματίσει ραντεβού για να προχωρήσει στην πρώτη δόση.

Υπάρχει όμως και ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό εργαζομένων που δεν έχει κάνει ακόμα το εμβόλιο και στις έμμεσες πιέσεις που του έχουν ασκηθεί για να το κάνει δείχνει να είναι διστακτικό έως και αρνητικό.

Οι επαγγελματίες της εστίασης, από την πλευρά τους, θεωρούν ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να το κάνουν, όμως, από την άλλη, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, δεν θα έρθουν σε προστριβή με τους υπαλλήλους τους για να ικανοποιήσουν την… ΚΥΑ.

Η εστίαση για το... φίδι από τη τρύπα

Θεωρούν ότι για ακόμα μία φορά το κράτος και η πολιτεία τους βάζει μπροστά για ένα θέμα που κανονικά δεν είναι της δικής τους αρμοδιότητας, να πειστεί δηλαδή ο ανεμβολίαστος πληθυσμός στο να κάνει το εμβόλιο.

"Είμαστε υπέρ του εμβολίου" μας έλεγε χαρακτηριστικά ένας επαγγελματίας του κλάδου, "όμως από την άλλη δεν θα διώξουμε τους εργαζόμενους μας από τη δουλειά τους για χάρη του, ούτε θα έρθουμε σε προστριβή μαζί τους. Είμαστε όμως σε δύσκολη θέση".  

Γενικότερα, η ατμόσφαιρα που υπάρχει στην εστίαση γύρω από τα μέτρα προστασίας, παραπέμπουν στο μπαλάκι των ευθυνών που πάει να της πετάξει κάθε τόσο η πολιτεία. Το βίντεο άλλωστε που ανέβασε πριν από μερικές μέρες είναι χαρακτηριστικό.

Το κόστος φτάνει τα 100 ευρώ τον μήνα

Ήδη ορισμένοι εργαζόμενοι της εστίασης που δεν θέλουν να κάνουν για τους δικούς τους λόγους το εμβόλιο, το έχουν συζητήσει και ετοιμάζουν τις παραιτήσεις τους. Όπως λένε έχουν ανάγκη τη δουλειά, αλλά δεν θα δουλεύουν για να πληρώνουν τα self και τα rapid test.

Άλλοι πάλι τονίζουν ότι θα υπακούσουν, έστω και αν τους στοιχίσει, αφού σέβονται το αίσθημα για την προστασία της δημόσιας υγείας, ωστόσο, έχουν τις αναστολές τους για το εμβόλιο.

Το κόστος της διαδικασίας αυτής που επιβαρύνει αποκλειστικά τους εργαζόμενους (εκτός αν δεχθεί ένας επιχειρηματίας να τους τα πληρώσει, κάτι δύσκολο) φτάνει στα 100 ευρώ τον μήνα.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός με ΚΥΑ

Στην άλλη όψη του νομίσματος, ενισχύεται ολοένα και περισσότερο η άποψη που λέει ότι το καλύτερο από όλα θα ήταν να υπάρξει μία ΚΥΑ που να αναφέρεται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, έτσι ώστε με απόφαση του κράτους να βγουν από τη δύσκολη θέση οι επαγγελματίες.

Σύμφωνα με την άποψη αυτή δεν γίνεται οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε εστιατόρια και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να μην έχουν κάνει το εμβόλιο, αφού κάτι τέτοιο βάζει σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αλλά και την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης.

Όμως από την άλλη δεν είναι οι επαγγελματίες εκείνοι που θα πρέπει να πείσουν τους εργαζόμενους τους στο να κάνουν το εμβόλιο. Αυτό είναι δουλειά του κράτους και των ειδικών. 

Υψηλό το ποσοστό στον τουρισμό

Πάντως, αξίζει να αναφέρουμε ότι στον τουρισμό τα παραπάνω δεν ισχύουν.

Εκεί το ποσοστό των εμβολιασμένων εργαζόμενων είναι πολύ υψηλό αφού από την αρχή της καλοκαιρινής σεζόν υπήρχαν αρκετές επιχειρήσεις που ξεκαθάριζαν στους υπαλλήλους τους ότι χωρίς το εμβόλιο δεν μπορούν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους, ενώ το ίδιο γινόταν και στον τομέα των προσλήψεων.