Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης φέρεται να είναι η επιλογή του Τζο Μπάιντεν για να τοποθετηθεί ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Τσούνης είναι ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του ξενοδοχειακού ομίλου Chartwell Hotels, ενώ είναι στον κατάλογο των χορηγών του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Τζόρτζ Τσούνης γεννήθηκε το 1967. Ανατράφηκε και ενηλικιώθηκε με τις αρχές που του εμφύσησαν οι γονείς του Τέιμς και Ελένη, μετανάστες πρώτης γενιάς. Εγκατέλειψαν τη Νάυπακτο και συγκεκριμένα τον Πλάτανο, ένα κεφαλοχώι που διατηρεί αναλλοίωτο ακόμη και σήμερα τον παραδοσιακό χαρακτήρα του και πήρε το όνομά του από το μεγάλο πλατάνι της πλατείας.

Σύμφωνα με δύο πηγές κοντά στον Λευκό Οίκο που επικαλείται το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο κ. Μπάιντεν εξετάζει σοβαρά την αποστολή του κ. Τσούνη στην Ελλάδα ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη θέση του Τζέφρι Πάιατ.

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι τον κ. Τσούνη φέρεται κατά το ρεπορτάζ του αμερικανικού πρακτορείου να έχει προτείνει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, γνωστός για τη σθεναρή του στάση κατά των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με δύο κυβερνητικές πηγές στην Ουάσιγκτον, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ συνέστησε τον κ. Τσούνη για τη θέση στην Αθήνα στο πλαίσιο των προτάσεών του για τους πρέσβεις των ΗΠΑ, έχοντας αυξημένη επιρροή ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.