Το φράγμα των 1.000 κρουσμάτων ξεπέρασε η Αχαΐα για τον μήνα Ιούλιο, με την τάση της διασποράς να είναι αυξητική και τον αριθμό των ενεργών να μεγαλώνει συνεχώς, τόσο στην Πάτρα, όσο και στους δήμους της Αχαΐας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τα 41 κρούσματα που προστέθηκαν για την Αχαΐα την Δευτέρα ο αριθμός των κρουσμάτων σε όλη την διάρκεια του μήνα έφτασε τα 1.127. Το σύνολο δηλαδή των κρουσμάτων τον Ιούλιο, ξεπέρασε σε μεγάλο βαθμό το αντίστοιχο νούμερο του Ιουνίου όταν στο σύνολο οι μολύνσεις δεν είχαν ξεπεράσει τις 443.

Θυμίζουμε ότι τον Μάιο το σύνολο των κρουσμάτων στο νομό είχε φτάσει τα 1.300 και η έξαρση πλέον ήταν σε ύφεση μετά από το σαρωτικό πέρασμα του ιού το τρίμηνο Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος όπου τα κρούσματα είχαν ξεπεράσει συνολικά τα 7.000.

Όλα αυτά τα στοιχεία του Ιουλίου δείχνουν αυτό που υποστηρίζουν οι ειδικοί. Βρισκόμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος που θα χαρακτηριστεί από την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα η οποία είναι κατά 55% πιο μεταδοτική από την βρετανική.

Με βάση την μεταδοτικότητα αυτή είναι δεδομένο ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα, όμως, είναι άγνωστο μέχρι που μπορεί να φτάσει και πόσο θα κρατήσει αυτή η νέα έξαρση. 

Ορατό το σενάριο της "κόκκινης" ζώνης

Σε τοπικό επίπεδο η Αχαΐα έχοντας τετραπλασιάσει τα ενεργά κρούσματα της μέσα σε περίπου 15 μέρες, έχει ανέβει ήδη δύο επίπεδα και από την πράσινη ζώνη που ήταν βρίσκεται στην πορτοκαλί, ενώ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να ξαναβρεθεί στην κόκκινη.

Εκεί δηλαδή που ήταν στο μεγαλύτερο μέρος του 2021, με την έξαρση που είχε ο ιός στην περιοχή κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος. O μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών έφτασε τα 53,14, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην Αχαΐα και αυτό από μόνο του είναι ανησυχητικό στοιχείο. 

Το να γίνει ξανά «κόκκινη» η Αχαΐα αυτό είναι αρκετά πιθανό να έχει συνέπειες στην αγορά και στην οικονομία της, έστω και αν ένα νέο τοπικό lockdown μοιάζει για την ώρα να είναι ένα μακρινό και εφιαλτικό σενάριο.

Όμως θα έχει σίγουρα συνέπειες στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και των μαγαζιών της και ακόμα χειρότερες στη ψυχολογία του καταναλωτή.

Η χαλάρωση και οι πολιτικές ευθύνες

Είμαστε λοιπόν πλέον στην αρχή του τέταρτου κύματος και ο Αύγουστος αναμένεται να φτάσει με υψηλά κρούσματα που ίσως να είναι τριψήφια και για την Αχαΐα.

Μια Αχαΐα που παρά τους ρυθμούς επιτάχυνσης που είχε δείξει στην εμβολιαστική διαδικασία, έχει μπει ξανά στο καζάνι που βράζει ο ιός.

Και σε αυτό δεν ευθύνεται μόνο η περιοχή και η χαλάρωση που μπορεί να έδειξε, αλλά έχει να κάνει με τις γενικότερες ευθύνες της κεντρικής πολιτικής και των όσων αποφασίζονται κάθε φορά για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.