Πολυήμερος καύσωνας αναμένεται να επηρεάσει την χώρα μας το αμέσως ερχόμενο διάστημα με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο τμήμα της, αλλά και τις υψηλές ελάχιστες αντίστοιχα, γεγονός που θα δυσχεράνει την υφιστάμενη κατάσταση ιδίως σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Ειδικότερα, χαμηλές πιέσεις θα επικρατήσουν στην ΒΔ Ευρώπη (Μεγάλη Βρετανία) σε συνδυασμό με ψυχρότερες αέριες μάζες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ''εξαναγκαστούν'' υψηλότερες βαρομετρικές πιέσεις από την ΒΔ Αφρική σε επέκταση προς τα ΒΑ συνοδευόμενες από πολύ θερμές αέριες μάζες που θα ''σκαφθούν'' από την γειτονική ήπειρο.

Η κατάσταση αυτή στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία φαίνεται να διατηρείται για πολλές ημέρες με απόρροια την συνεχή ανατροφοδότηση της τροπόσφαιράς μας με τις πολύ θερμές αυτές μάζες.


Που θα φτάσει το peak του καύσωνα

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία το peak του καύσωνα αναμένεται να είναι οι 43-45°C στα ανατολικά ηπειρωτικά και οι 42-43°C στα αντίστοιχα δυτικά.

Ουσιαστική αλλαγή στο συγκεκριμένο μοτίβο διαφαίνεται για μετά τις 7-8 Αυγούστου, οπότε και διακρίνεται στα προγνωστικά μοντέλα η τάση για αποκλιμάκωση της εν λόγω κατάστασης και επαναφορά του υδραργύρου σε πιο φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Όσον αφορά την δυτική Ελλάδα πιθανολογείται η παρακάτω εξέλιξη σχετικά με τις μέγιστες θερμοκρασίες:

Δευτέρα 26/7: 36-37°C

Τρίτη 27/7: 38-40°C

Τετάρτη 28/7: 39-41°C

Πέμπτη 29/7: 41-43°C

Π/Σ/Κ 30/7-1/8: 40-43°C. 

Οι μέγιστες θερμοκρασίες στην Πάτρα

Οι μέγιστες στην πόλη θα διαμορφωθούν ως εξής:

Δευτέρα 26/7: 35-36°C

Τρίτη 27/7: 39-40°C

Τετάρτη 28/7: 40-41°C

Πέμπτη 29/7: 41-42°C

Π/Σ/Κ 30/7-1/8: 39-42°C. 

Χαρακτηριστικό είναι και το παρακάτω διάγραμμα ensemble για την πόλη της Πάτρας, σύμφωνα με το οποίο ο υδράργυρος θα φλερτάρει και θα ξεπερνά τους 40°C για αρκετές ημέρες.


Οι υψηλότερες τιμές της θερμοκρασίας

Οι υψηλότερες θερμοκρασιακές τιμές αφορούν τμήματα όπως η πεδινή Ήπειρος (Άρτα), πεδινή Αιτ/νια (Αγρίνιο), εσωτερικά τμήματα των Επτανήσων και την δυτική πεδινή Πελ/ννησο (Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία). Στα ορεινά η θερμοκρασία θα είναι 3-4°C χαμηλότερη.

Οι ελάχιστες τιμές αναμένεται να είναι αρκετά υψηλές κυρίως σε αστικά κέντρα, ιδιαίτερα από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, οπότε και θα κυμαίνονται μεταξύ 26-28°C τις νυχτερινές και πρώτες πρωϊνές ώρες.

Κατά την διάρκεια της νύχτας, κατά κύριο λόγο από την Τετάρτη και μετά ο υδράργυρος στο κέντρο της πόλης δεν θα κατέρχεται από τους 27-28°C.

Τάση για αρχές Αυγούστου

Πιθανότατα οι παραπάνω θερμοκρασιακές τιμές να διατηρηθούν και κατά τις πρώτες 3-4 ημέρες του Αυγούστου με το ενδεχόμενο για ουσιαστική αποκλιμάκωση της κατάστασης να διαφαίνεται από τις 7-8/8, οπότε και ο υδράργυρος θα σημειώσει πτώση για να βρεθεί σε πιο κοντινά προς τα κλιματικά επίπεδα για την εποχή.

Επιμέλεια Πρόγνωσης: Νικόλας Σερέτης - Ρωμανός Πατρών. Γεωλόγος - Προγνώστης Καιρού για το meteo