Δεν είναι λίγοι οι νέοι και στην περιοχή μας που αποφάσισαν να κάνουν το εμβόλιο τους για να εξασφαλίσουν το freedom pass και να πάρουν τα 150 ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την ηλικιακή κατηγορία των 18-25.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν άτομα των δομών των υπηρεσιών υγείας και των νοσοκομείων που παρακολουθούν από κοντά την προσέλευση του κόσμου στα εμβολιαστικά κέντρα, έχει παρατηρηθεί μια αύξηση της κίνησης από πλευράς νεαρών ηλικιών μεταξύ των 18 και των 30.

Η αύξηση αυτή που φαίνεται και στα προγραμματισμένα ραντεβού του κάθε εμβολιαστικού κέντρου έχει να κάνει με την διάθεση των νέων να πάνε διακοπές και να ξεμπερδεύουν (όσο αυτό είναι δυνατόν) με την κατάσταση της πανδημίας, αλλά σχετίζεται και με την θέληση τους να προστατεύσουν τους δικούς τους ανθρώπους, των μεγαλύτερων ίσως ηλικιών από τον ιό.

Αντίθετα όμως με τους νέους, οι ηλικιωμένοι των 60 και άνω που από την αρχή ήταν διστακτικοί έως και αρνητές με το εμβόλιο του κορωνοϊού, δεν φαίνεται να έχουν πειστεί στο να πάνε να το κάνουν.

Τα μηνύματα που παίρνουν οι προσωπικοί γιατροί των ηλικιωμένων όταν προσπαθούν να τους πουν ότι είναι καλό και για αυτούς, αλλά και για τα αγαπημένα τους πρόσωπα να σπεύσουν άμεσα για να εμβολιαστούν είναι από αναβλητικά έως και αρνητικά.

Δεν πάνε να το κάνουν παρόλο που γνωρίζουν τους κινδύνους. Άλλοι φοβούνται, άλλοι θεωρούν ότι θα προστατευθούν μέσα από τον εμβολιασμό των άλλων και τη νόσο της αγέλης, κάτι που ασφαλώς δεν ισχύει αφού όσο περισσότεροι είναι οι ανεμβολίαστοι, τόσο ο ιός παραμένει στην κοινότητα.

Χρειάζεται λοιπόν να δοθούν κίνητρα και στις κατηγορίες αυτές και απαραίτητα με τη μέθοδο του καταναγκασμού ή της υποχρεωτικότητας η οποία μέχρι ώρας δεν έχει δείξει ότι αποδίδει. Άρα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι για να πειστούν μέσα από τις καμπάνιες και την ενημέρωση που είναι να γίνει.

Το γεγονός είναι ότι το ποσοστό των ανεμβολίαστων που βρίσκονται σε μία ηλικία από 60 και πάνω παραμένει ίδιο, ενώ αντίθετα το αντίστοιχο ποσοστό στις νεανικές ηλικιακές κατηγορίες των νέων (από 20 έως 30 ), ολοένα και πέφτει.