Ένα σημαντικό έργο προχωρά για την Πάτρα και πλέον έχει μπει στην τελική ευθεία για το ξεκίνημα των εργασιών και την υλοποίηση του.

Ο λόγος για την δημιουργία του ψηφιακού κέντρου οπτικοακουστικής κληρονομιάς στο παλαιό δημοτικό νοσοκομείο της Πάτρας, ένα έργο που θα αξιοποιήσει όλο το επιβλητικό αυτό συγκρότημα της Άνω πόλης και θα βοηθήσει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας της αχαϊκής πρωτεύουσας, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο και την τουριστική της δυναμική.

Μέσα από την δημιουργία του κέντρου αυτού η Πάτρα θα αποκτήσει μία μόνιμη δομή που θα συμβάλει στη διατήρηση της μνήμης της πολιτιστικής εξέλιξης της περιοχής, αξιοποιώντας ταυτόχρονα στο έπακρο τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας.

Η μελέτη από την αρχιτεκτονική υπηρεσία του δήμου είναι έτοιμη, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να βγει στον "αέρα" ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο που θα προκύψει για το έργο και από εκεί και μετά μπαίνουμε στην φάση των εργασιών.

Σύμφωνα με την μελέτη που έχουν ετοιμάσει οι αρχιτέκτονες του δήμου το μεγάλο αυτό κτιριακό συγκρότημα καταμερίζεται σε τέσσερα βασικά κομμάτια, καθένα εκ των οποίων προορίζεται για να έχει τη δική του χρήση και τον δικό του ρόλο, όταν το έργο ολοκληρωθεί.

Το κομμάτι του κτιριακού συγκροτήματος του παλαιού δημοτικού νοσοκομείου είναι η πτέρυγα Χάνσεν. Εκεί, σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, θα αναπτυχθούν εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας, εκθεσιακοί χώροι, γραφεία και εγκαταστάσεις Η/Μ. Το δεύτερο κομμάτι του καταμερισμού είναι η ανατολική και η βόρεια πλευρά του συγκροτήματος.

Η ανατολική πλευρά αποτελείται από δύο κυρίως κτίρια, ενώ η βόρεια πλευρά του από ένα κτίριο που διαθέτει ημιυπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο. Η συνολική έκταση των χώρων αυτών είναι 1.500 τετραγωνικά μέτρα και σε αυτά τα κτίρια είναι να δημιουργηθεί και να φιλοξενηθεί το κέντρο οπτικοακουστικής κληρονομιάς, ένα έργο ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 5.000.000 ευρώ.


Το τρίτο κομμάτι πάντα με βάση τη μελέτη που έχει γίνει, είναι η δυτική πλευρά του συγκροτήματος που αποτελείται από συνολικά τέσσερα κτίρια. Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων αυτών φτάνει τα 600 τετραγωνικά μέτρα και εκεί η πρόταση της μελέτης της υπηρεσίας του δήμου είναι να δημιουργηθεί ένα συνεδριακό κέντρο.

Από εκεί και πέρα υπάρχει ο εσωτερικός χώρος του κτιριακού συγκροτήματος που ουσιαστικά ενώνει όλα αυτά τα μέρη του κτιρίου και ο οποίος περιλαμβάνει, διαδρόμους, κήπους και πλατώματα, αλλά και τον ναό του Ιερού Ναού του Αγίου Χαραλάμπους.

Η επιφάνεια του εσωτερικού χώρου φτάνει τα 1.200 τετραγωνικά και το κομμάτι αυτό θεωρείται ιδανικό για την φιλοξενία συναυλιών, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αλλά και θεατρικών παραστάσεων.

Το συνολικό κόστος του έργου αν υπολογίσουμε ότι το πρώτο κομμάτι ο προϋπολογισμός φτάνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ, για το δεύτερο το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, για το τρίτο τα 500.000 ευρώ και προσθέσουμε σε αυτά τα 5 εκατομμύρια ευρώ της δημιουργίας του ψηφιακού κέντρου, ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ. 

Το έργο χρηματοδοτείται μέσα από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα εγκαίνια του παλαιού δημοτικού νοσοκομείου έγιναν το 1857 από τον Βασιλιά Όθωνα, ενώ το νοσοκομείο λειτούργησε για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, την Πρωτοχρονιά του 1872.