Η μουσική και το τραγούδι για την Χριστίνα Μαρκεσίνη είναι η ηρεμία της. Γι' αυτό και της αρέσει όταν τραγουδάει να απολαμβάνει πάνω από όλα αυτό που κάνει.

Το ζήτημα όμως είναι ότι όταν βρίσκεται πάνω στη σκηνή ή σε ένα μαγαζί που τραγουδάει την απολαμβάνουν και αυτοί που την ακούν.

Και όσοι την έχουν ακούσει μιλούν για ένα κορίτσι με αυθεντικό ταλέντο για το τραγούδι, με μία υπέροχη φωνή που έχει όλες τις δυνατότητες για να προχωρήσει, αρκεί να πιστέψει σε αυτό που κάνει.

Στο patrasevents.gr η νεαρή Πατρινή τραγουδίστρια που τώρα ξεκινάει να κάνει τα πρώτα της βήματα, μιλάει για τα σχέδια και τα όνειρα που έχει για το τραγούδι.


P.E. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με το τραγούδι;

Χ.Μ. Από μικρή είχα έντονες καλλιτεχνικές ανησυχίες, βέβαια ποτέ δεν περίμενα πως θα ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μουσική, έγινε εντελώς τυχαία, και νιώθω ευτυχής γι’ αυτό, καθώς ανοίχτηκε μπροστά μου ένας κόσμος καινούργιος, περιπετειώδης γεμάτος φυσικά με πολλές λύπες αλλά και χάρες.

Ρ.Ε. Πες μου τα ερεθίσματα που είχες μικρή μέσα από το τραγούδι;

X.M. Τα ερεθίσματα μου ήταν ποικίλα και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργήσω μια πολυδιάστατη μουσική αλλά και καλλιτεχνική προσωπικότητα. Συγκεκριμένα μυήθηκα στο καλό λαϊκό τραγούδι και στην ξένη ποιοτική μουσική μέσα από τα ακούσματα των γονιών μου.

Επίσης συναναστράφηκα έντονα με την παραδοσιακή μουσική στα παιδικά μου χρόνια, αλλά και τώρα ως τραγουδίστρια καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας. Σαφώς στο δρόμο μου συνάντησα και άλλα είδη μουσικής που αγάπησα ιδιαίτερα όπως η έντεχνη και η τζαζ.


P.E. Μίλησε μου λίγο για τις σπουδές σου πάνω στη μουσική;

X.M. Δυστυχώς οι σπουδές μου πάνω στη μουσική είναι ελάχιστες, στα παιδικά μου χρόνια δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα για μαθήματα μουσικής. Θυμάμαι στο Γυμνάσιο είχα μαζέψει χρήματα και είχα αγοράσει μια κιθάρα και ρωτώντας από δω και από κει έμαθα να παίζω κάποια βασικά πραγματάκια.

Όταν όμως τελείωσα το σχολείο ξεκίνησα κλασσικό πιάνο, έκανα όλη την προκαταρκτική και κάποια βασικά μαθήματα σολφέζ, ακόμη παρακολούθησα ένα χρόνο μαθήματα κλασσικού τραγουδιού. Σταμάτησα όμως πριν ένα χρόνο εξαιτίας διαφόρων υποχρεώσεων αλλά ευελπιστώ σύντομα να ξαναρχίσω.

P.E. Τι είναι η μουσική για σένα και το τραγούδι;  

X.Μ. Η μουσική για μένα είναι τρόπος έκφρασης, θεωρώ πως δίνει στη ζωή χρώμα, στα συναισθήματα φωνή... Από την μια ελευθερώνει και ανακουφίζει τους ανθρώπους από την πίεση της καθημερινότητας και φυσικά από την άλλη συντελεί ένα δυνατό όπλο που διαθέτει η τέχνη για την αφύπνιση και τον προβληματισμό των ανθρώπων.


P.E. Τι σου είπαν οι γονείς σου, αλλά και οι φίλοι σου για το τραγούδι;

X.M. Νομίζω πως όλοι λίγο πολύ είχαν καταλάβει αυτήν μου την κλίση, ήταν γνωστό το ενδιαφέρον μου για την τέχνη, με θυμάμαι πάντα να ζωγραφίζω, να χορεύω και να τραγουδάω.

Συνεπώς σε κανέναν δεν φάνηκε παράξενο, σίγουρα οι γονείς μου στην αρχή ανησύχησαν γιατί ξεκίνησα να δουλεύω νύχτα αλλά με τον καιρό το συνήθισαν και ένιωσαν ασφάλεια.

P.E. Ποιο θεωρείς ότι είναι το είδος που σου ταιριάζει και γιατί;

Σε αυτή τη φάση της ζωής μου αισθάνομαι πως με εκφράζει περισσότερο η έντεχνη μουσική, αλλά φυσικά για μένα η μουσική δεν έχει σύνορα...


P.E. Για σένα τι διαφορά έχει το έντεχνο από το λαϊκό;

X.M. Αυτή είναι μια ερώτηση που νομίζω δύσκολα διευκρινίζεται. Είναι όμορφο η μουσική να μην διακρίνεται σε είδη, γενικά η διάκριση προσδίδει κάτι το αρνητικό πιστεύω και γίνεται μεγάλος αγώνας στις μέρες μας για να εξαλειφθεί σε κάθε τομέα της ζωής μας.

Δυστυχώς όμως συχνά καθίσταται αναπόφευκτη η ύπαρξη της. Ίσως η διαφορά της λαϊκής από την έντεχνη μουσική να έγκειται στην τάση της λαϊκής να θυμίζει παλιό λαϊκό και να έχει συχνά χορευτική διάθεση, το έντεχνο κυμαίνεται σε πιο ακουστικά πλαίσια και συνήθως ακολουθεί ένα δικό του ξεχωριστό ύφος.

Παρ’ όλα αυτά βλέπουμε συχνά αυτά τα δυο είδη να συγχέονται και εκεί ακριβώς στηρίζεται η ύπαρξη της ελαφρολαϊκής μουσικής.

P.E. Πες μου έναν τρελό όνειρο που έχεις για τη μουσική και το τραγούδι;

X.M. Θα ήταν ευλογία για μένα να δημιουργήσω στο μέλλον μια σταθερή μπάντα, με την οποία θα πειραματιζόμαστε και θα εκφραζόμαστε μουσικά, ξετυλίγοντας ο καθένας την προσωπικότητα του. Επιπλέον θα ήθελα πολύ να ανοίξω ένα δικό μου μπαρ, που θα περιλαμβάνει μουσική σκηνή και θα μπορώ να εμφανίζομαι εκεί με την μπάντα μου αλλά και να καλώ άλλους αξιόλογους μουσικούς.


P.E. Πες μου τρία στοιχεία που σε ερεθίζουν σε ένα τραγούδι;

X.M. Όταν πρωτοακούω ένα κομμάτι αρχικά ασυναίσθητα εστιάζω στην μελωδική γραμμή και στον ρυθμό, αυτά τα δυο είναι που θα μου κινήσουν η όχι το ενδιαφέρον, έχουν μεγάλη σημασία για μένα καθώς είναι τα πρώτα που θα μου μεταφέρουν την αίσθηση του τραγουδιού.

Στη συνέχεια φυσικά δίνω μεγάλη έμφαση στους στίχους, οι οποίοι ολοκληρώνουν την αίσθηση λέγοντας την ιστορία. Τρία βασικά στοιχεία λοιπόν: η μελωδία που δίνει το χρώμα, ο ρυθμός που δίνει την διάθεση και οι στίχοι που δίνουν το νόημα.

P.E. Τι σχέδια έχεις για την καλοκαιρινή σεζόν και τι βλέπεις για τον χειμώνα;

X.M. Φέτος το καλοκαίρι θα βρίσκομαι σε διάφορες ταβέρνες μέσα και έξω από την Πάτρα. Είναι γενικά ένα δύσκολο καλοκαίρι και πιθανόν θα ακολουθήσει και ένας δύσκολος χειμώνας, καθώς τα μέτρα της πανδημίας δεν επιτρέπουν και πολλά. Κατά συνέπεια και ο χειμώνας είναι απρόσμενος, σε κάθε περίπτωση εύχομαι για όλους μας το καλύτερο. 


P.E. Πόσο αποφασισμένη είναι να πετύχεις σε αυτόν τον χώρο;

X.M. Δεν με ενδιαφέρει να πετύχω τίποτα άλλο παρά την ηρεμία και την ευτυχία της ζωής μου, και αυτό για μένα όσον αφορά τη μουσική δεν συνεπάγεται τόσο την αναγνώριση όσο την δυνατότητα να μπορώ να εκφράζομαι ειλικρινά, να δημιουργώ και να εξελίσσομαι. Ωστόσο μακάρι αυτό μια μέρα να αναγνωριστεί γιατί σίγουρα θα με επιβραβεύσει και θα μου δώσει περισσότερες ευκαιρίες.

P.E. Τι είναι αυτό που σε φοβίζει σχετικά με το τραγούδι;

X.M. Δεν υπάρχει κάτι που να με φοβίζει. Προχωρώ μέχρι εκεί που αντέχω, μέχρι εκεί που θεωρώ ότι μου αρέσει και χρειάζεται. Η μουσική δεν κρύβει κινδύνους μόνο ελευθερία. Προσοχή θέλουν οι άνθρωποι που ίσως να την χρησιμοποιούν λάθος ή με έναν διαφορετικό τρόπο από τον δικό μου, για αυτό θέτω όρια στον εαυτό μου και στους άλλους.


P.E. Πες μου έναν συνθέτη που θα ήθελες να τραγουδήσεις; Ποια τραγουδίστρια ή τραγουδιστή θαυμάζεις και γιατί;

X.M. Είναι ειλικρινά άπειροι. Θαυμάζω πολλούς για ξεχωριστό λόγο τον καθένα. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που παραμένουν προσηλωμένοι σε συγκεκριμένα άτομα εσαεί. Μου αρέσει να εμπνέομαι καθημερινά και να θαυμάζω οτιδήποτε καινούργιο και αξιόλογο.

P.E. Πώς βλέπεις τα πράγματα στις μουσικές σκηνές της Πάτρας;

X.M. Η Πάτρα σίγουρα έχει κάποιους αξιόλογους χώρους που τρέχουν αξιοθαύμαστα καλλιτεχνικά δρώμενα, αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι μια μικρή πόλη χωρίς πολλές ευκαιρίες στο χώρο μας.

P.E.Πώς αντιμετωπίζεις την προοπτική της Αθήνας. Σε δελεάζει;

X.M. Σίγουρα θέλω κάποια στιγμή να μείνω ένα διάστημα στην Αθήνα και να προσπαθήσω για κάτι καλύτερο εκεί, απλά δεν έχω ακόμα αποδεσμευτεί από τις υποχρεώσεις μου εδώ στην Πάτρα.

P.E. Μίλησε μου λίγο για το νέο σου τραγούδι.

X.M. Το νέο μας τραγούδι με τίτλο "Όλα μου θυμίζουνε εσένα" σε στίχους και μουσική του αξιόλογου Νεκτάριου Πιτσιούγκα και ενορχήστρωση του  Χρυσόστομου Αντωνιάδη, είναι μια πηγή έμπνευσης του Νεκτάριου που με δική του επιθυμία φέρνουμε με τη φωνή μου στο φως σήμερα. Θεωρώ πως είναι ένα τραγούδι γλυκό, τρυφερό, ελάχιστα νοσταλγικό και αρκετά χαρούμενο. Τραγουδώντας το ένιωσα πως εκφράζει συναισθήματα ενός αθώου παιδικού χωρισμού.